Strejk från och med måndag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-19

På Sergels Torg i Stockholm samlades hundratals för en manifestation inför måndagens hotande strejk.

Medlarna gav upp. Därmed får Sverige en vårdstrejk på måndag.

– Bara ett mirakel kan stoppa strejken nu, säger Ingela Gardner Sundström hos arbetsgivarna SKL.

I flera omgångar träffade medlarna på lördagen parterna – facket Vårdförbundet och arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) – utan att nå målet: En öppning för att kunna börja förhandla igen och på så sätt skjuta upp strejken.

Men sent på eftermiddagen insåg medlarna det meningslösa i försöken. Parterna står fortfarande alltför långt från varandra.

Strejken inleds klockan 12 på måndag. Den omfattar 3500 sjuksköterskor och berör nio landsting, elva kommuner och fyra företag.

Sex landsting har anmält delar av strejkvarslet som samhällsfarliga, det vill säga att patienters liv och hälsa riskeras.

På måndag ska en central nämnd, sammansatt av parterna och oberoende personer, börja avgöra vilka åtgärder som är samhällsfarliga. Innan nämnden har bestämt sig får de anmälda åtgärderna inte inledas. Det är oklart hur lång tid nämnden behöver på sig.

Aldrig nära

Ett tag under lördagens samtal hade SKL:s förhandlingsordförande Ingela Gardner Sundström ändå lite förhoppningar om att förhandlingarna skulle kunna återupptas.

Vad stöp det på?

– Det vill jag inte kommentera för att vi ska väl så småningom sätta oss ned och förhandla igen, och vänta på att medlarna tar ett nytt initiativ, svarar hon.

Efter sammanbrottet hos medlarna – som fortfarande står till parternas förfogande – sade Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund till TT att nu inriktas all planering på att få i gång strejken:

– SKL:s diskussion om samhällsfarlighet visar klart på värdet och vikten av våra yrken.

Hon hoppas att strejken blir kortvarig, att den är så kraftfull att SKL ruckar på sig och öppnar förhandlingsdörren igen.

Protester

Många sjuksköterskor och sympatisörer demonstrerade på flera håll i landet på lördagen, bland annat i Göteborg. Omkring tusen personer tågade nedför Avenyn från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg. Bland dem fanns de stridslystna Evelyn Sjöberg och Marianne Persson.

– När vi utbildades oss till sjuksköterskor 1997 från att ha varit undersköterskor fick vi hundra kronor mer i lön plus lite lägre fackavgift. Det var belöningen efter tre års studier. Folk läser ju inte till sjuksköterska i dag, det lönar sig inte. Samtidigt som ett stort ansvar läggs på oss, sade Evelyn Sjöberg.

Strejken får omedelbar effekt på den planerade vården, till exempel operationer som måste flyttas. Skadan på tredje man, patienterna, kan bli stor.

– Det är alltid vårt dilemma. Arbetsgivaren kallar det samhällsfarligt så fort vi gör något, sade Marianne Persson.