Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

350 advokater försvarar sekt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Dagens domstolsförhandlingar kom inte långt när sektens 350 advokater hade invändningar och frågor på allt.

I dag inleddes förhandlingarna i domstolen i San Angelo som ska reda ut om det var rätt av socialtjänsten att ta barnen från deras föräldrar. Men det har varit en långsam och tungrodd start för domstolen när hundratals advokater började med invändningar, skulle lämna in dokument och hade frågor om allt.

350 advokater till 416 barn, nästan 200 mammor och dussintals pappor ifrågasätter allt från äktheten i hälsodeklarationer till om inte målet borde läggas ned helt med hänvisning till religionsfrihet.

Barnen huvudfrågan

Efter en halvtimmes stopp över register fick domaren Barbara Walther nog över det långsamma tempot. Hon förklarade att naturligtvis skulle behandla deras invändningar men att de borde samordna dem så att rätten kunde komma till det som är huvudfrågan: Barnen.

- Den här domstolen tänker inte besluta om människors religiösa uppfattning och deras fria religionsval. Vad jag försöker få fram är om dessa barn ska lämnas tillbaka till sina föräldrar eller om det finns tillräckligt med information för att de ska stanna i förvar, sa domaren enligt Dallas News.

Dna-analys

Enligt uppgifter sa barnavårdsmyndigheternas advokater att man kommer genomföra en dna-analys på alla barn och vuxna.

Det har nu gått drygt två veckor sen myndigheterna tog de 416 barnen från sina föräldrar och det kan nog dröja tills ett beslut tas i den här frågan.