Nya prinsen ska heta Alexander
Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-21
”En stor överraskning för alla”
Alexander Erik Hubertus Bertil – det är den nye prinsens namn.
Prinsen tilldelas hertigdömet Södermanland.
– Jag tycker att det är ett lysande val av namn till den lille prinsen, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.
I dag fick Carl Philips och prinsessan Sofias nyfödda son sitt namn och hertigdöme när Carl XVI Gustaf kallade till konselj på Kungliga slottet.
Och det blev Alexander Erik Hubertus Bertil, med tilltalsnamnet Alexander.
– Jag tycker att det är ett lysande val av namn till den lille prinsen och de har verkligen valt namnen med hjärtat, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.
”Alexander var en stor överraskning”
Men det är också ett tilltalsnamn som överraskar.
– Jag tycker att det är utmärkt fina kungliga namn men namnet Alexander var en stor överraskning för alla. Ingen svensk kunglighet har någonsin haft det som tilltalsnamn. Men i England och i tyska furstehus finns det många som heter så. Sen har vi ryska tsarer samt Alexander den store – så Alexander är ett kungligt namn, säger journalisten och författaren Herman Lindqvist.
Tilltalsnamnet har en stark koppling till en annan europeisk kungafamilj.
– Alexander är även en vink till den nederländska kungafamiljen som står vår svenska familj mycket nära. De har ju en tradition att vara faddrar till varandra. Kung Willem Alexander är gudfar till prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria är gudmor till Catharina-Amalia som en dag ska bli drottning av Nederländerna. Vår kungs gudmor var holländska drottning Juliana, säger Jenny Alexandersson.
Kungliga namn
De andra namnen är också kungliga men framförallt har de en stark koppling till familjen.
– Erik kommer från Sofias pappa och Hubertus från kungen som även han har det som andranamn. Bertil var givet, prins Bertil var Carl Philips gudfar och de stod varandra nära. Carl Philip och Sofia ska ju flytta in i Bertils Villa Solbacken när huset har renoverats. Carl Philip ärvde det när Bertil gick bort med villkoret att prinsessan Lilian fick bo kvar under sin levnad och så blev det också, säger Jenny Alexandersson.
Herman Lindqvist tror att prinsparet lade till namnet Bertil i sista sekund.
– Prinsen fick lite fler namn än vad jag hade väntat mig. Bertil är det sista namnet i ordningen så det är möjligt att de har lagt till Bertil i sista sekund, efter att ha hört att många trodde på det namnet. Jag tror att de lade till det, säger han.
”En i högvakten föreslog ett rallynamn”
Vad pojken skulle få för namn var ett hett ämne för vadslagning den här förmiddagen.
Några av Sveriges främsta experter på kungligheter chansade på namn som Wilhelm, Carl Johan, Erik, Edmund, Gustaf och Bertil.
Även Aftonbladets läsaregissade och de flesta trodde att pojken skulle få Bertil som tilltalsnamn. Men även namnen Wilhelm och Erik ansågs vara tänkbara tilltalsnamn, enligt läsarna.
”En i högvakten föreslog att lillprinsen kanske kunde få ett rallynamn, eftersom pappa älskar det. Typ Ronny”, skrev Aftonbladets reporter Angelica Karlsson på Twitter, sedan hon varit ute på stan och håvat in namngissningar.
”Träffade ett gäng japanska turister utanför slottet. De tyckte prinsen skulle få ett svenskt namn, och föreslog Zlatan”, skrev hon i ett annan tweet.
Prinsens namn
- Det är ett namn som är väldigt gångbart, Alexander, ett gammalt svenskt kunganamn, Erik, och två Berndadottenamn, Hubertus och Bertil - så ser jag på det, säger Lars-Olof Delsing, professor i nordiska språk vid Lunds universitet.
Alexander är ett gammalt grekiskt namn, som Alexander den store gjorde populärt redan på 300-talet f Kr. I Sverige blev det vanligt först på 1800-talet.
- Då brukar man säga att det är tsar Alexander i Ryssland som gör att det kommer på modet. Sedan har det ju blivit väldigt populärt i Sverige igen i slutet av 1900-talet. Man kan väl gissa att det är föräldrarna som vill ha ett gångbart, nutida namn, säger han.
Erik är ett gammalt germanskt, svenskt namn som betyder "den som ständigt/ensam är kung eller härskare". Erik heter lillprinsens morfar, alltså prinsessan Sofias far. Därtill är namnet ett klassiskt svenskt kunganamn.
Hubertus och Bertil är tyska namn båda två och inte lika vanliga i Sverige. Här har familjetraditionen spelat in. Hubertus är farfar kungens fjärdenamn och Bertil hette kungens farbror.