Sektens kvinnor mister sina barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

400 barn omhändertagna i Texas – nu återvänder kvinnorna till sektens högkvarter medan polisens förundersökning går vidare.

ANKLAGAR MYNDIGHETERNA. Kvinnorna säger att deras barn blev sjuka när de fördes iväg. Nu tvingas de återvända hem ensamma.

Nu återvänder kvinnorna till sin ensligt belägna ranch.

Kvar hos myndigheterna i Texas finns deras barn – närmare 400 minderåriga.

Medan mammorna gråter söker socialtjänsten fosterhem till samtliga barn från sekten.

Kvinnorna anklagas för att ha skolat unga flickor som knappt nått puberteten att acceptera rollen som sexpartner åt äldre män.

I pastellfärgade hellånga klänningar av ålderdomligt snitt samlas de nu på ranchen "Längtan efter Zion", sektens högkvarter sedan flera år.

Här har klasar av vuxna kvinnor i familjegrupper levt med och delat på en man – och lärt sina döttrar att acceptera samma sak.

Gravida tonåringar

Första nödropet inifrån murarna till den avlägsna stora ranchen kom nyligen från en 16-årig flicka som tvingats gifta sig med en man i 50-årsåldern och nu bär hans barn.

Två dagar senare evakuerades sektens högkvarter. Hundratals sektmedlemmar fördes bort av polis och sociala myndigheter. Man omhändertog hundratals barn, från spädbarn till övre tonåren, och evakuerade hela området tills vidare.

Nu börjar kvinnorna återvända – ensamma.

Sociala myndigheter har tillfälligt omhändertagit samtliga barn medan förundersökningen mot polygamisekten pågår.

Mammorna säger att de inte gjort något fel.

De försäkrara också att de inte gjort något som skadat deras barn.

– Mina barn har inte utsatts för några övergrepp. Inte förrän de kom hit, säger en 32-årig kvinna som mist vårdnaden om sina tre små barn.

Hon anklagar myndigheterna för att ha gjort barnen sjuka sedan de lämnade ranchen och säger också att flera barn mått så dåligt att de förts till sjukhus.

Sekten har rötterna i mormonkyrkan, men knoppades av för flera decennier sedan på grund av olika uppfattning om polygami.

Ledaren Warren Jeffs har tidigare dömts för våldtäkt på minderåriga flickor och incest. Jeffs, som redan dömts till fängelse, väntar på en ny rättegång i Arizona. Även där gäller anklagelsen sexuella övergrepp mot unga flickor inklusive incest.