Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Plan störtade i bostadsområde

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Kraschade på marknadsgata strax efter planet lyft från marken

Över 70 människor befarades ha omkommit när ett inrikesplan på tisdagen störtade i ett myllrande marknadskvarter i staden Goma i östra Kongo-Kinshasa.

På kvällen sade emellertid flygbolagets chef att de flesta av de 79 ombord hade överlevt.

Uppgifterna om antal döda är motsägelsefulla. Enligt myndigheterna överlevde endast sex ombordvarande – de båda piloterna, två vuxna passagerare och två barn.

Det var ett inrikesplan från flygbolaget Hewa Bora som störtade direkt efter start, uppgav provinsguvernören i Norra Kivu.

Det rörde sig mycket folk i det myllrande marknadskvarteret Birere med mängder av små affärer.

Invånarna hörde en kraftig explosion som antände flera byggnader. En bred rökplym steg upp från nedslagsplatsen.

Bröts itu

– Planet har brutits itu. Det brinner baktill. Människor kommer med vattenhinkar för att släcka elden. FN är här och försöker hålla människomassorna borta, sade ett vittne.

Guvernör Julien Paluku sade till Reuters att det fanns 79 passagerare och 6 besättningsmedlemmar ombord.

En representant för kongolesiska Röda Korset sade antalet dödsoffer väntades stiga men att det var svårt att finna kropparna på grund av bränderna runt omkring.

På kvällen kom andra, motsägelsefulla uppgifter från flygbolagets chef Dirk Cramers.

– Vi har lyckats rädda de flesta av passagerarna och de har förts till sjukhus, sade Cramers.

Han sade också att samtliga sju besättningsmedlemmar också överlevde.

Brittiska BBC rapporterade att minst nio människor hade dödats.

Kraschen var den senaste i rad flygolyckor som drabbat Kongo-Kinshasa – ett jätteland som till ytan är lika stort som västra Europa men bara har några tiotal mil farbara vägar. Kongo-Kinshasa håller fortfarande på att återhämta sig från det förödande kriget 1998–2003.

Svartlistat

Förra veckan placerade EU Hewa Bora på listan över flygbolag som av säkerhetsskäl inte får flyga på de 27 medlemsländerna.

Enligt Genève-baserade Acro, som för statistik över flygolyckor, störtade åtta plan i Kongo-Kinshasa förra året. Vid en av olyckorna störtade ett Antonov-transportplan in i ett bostadshus. Över 50 människor dödades i olyckan.

Enligt den internationella lufttransportorganisationen Iata är antalet flygolyckor i Afrika sexfaldigt större än i resten av världen.

Flygsäkerhetsexperter pekar ut Kongo-Kinshasa som ett av de värsta länderna. Passagerare och bagage packas in i gamla flygplan, ofta byggda i dåvarande Sovjetunionen. Planen flyger långa rutter mellan städerna och avlägsna trakter.