Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Tidigare Sovjetfartyg nytt flyktingboende

Publicerad 2016-04-12

Kryssningsfartyget MS Delphin kan bli flyktingboende med plats för 660 personer.

Företaget bakom fartyget har fått klartecken från Norrsundets hamn utanför Gävle.

– I slutet av maj kommer hon vara på väg upp till Sverige, säger David Kellas en av ägarna på Tec Farragon Limited.

Företaget som ska leverera MS Delphin lämnade i förra veckan in ansökan om tillfälligt bygglov till Gävle kommun. Avtalet med Norrsundets hamn är redan klart - på villkor att bygglovet godkänns vilket det ännu inte gjort.

– Det är ett passagerarfartyg med 662 bäddar. Vi har möjlighet att utöka till 760 bäddar men det kommer vi inte göra inledningsvis, säger David Kellas.

Trafikerade Svarta havet

MS Delphin byggdes 1975 i Finland åt dåvarande Sovjetunionen och trafikerade under tio år Svarta havet med utgångspunk från Odessas hamn.

Senare byggdes det om till ett kryssningsfartyg och har bland annat varit i trafik i Australien och Singapore, enligt flera fartygssajter. 1993 totalrenoverades fartyget.

– Nu är hon i Medelhavet och är inte i trafik utan ligger i en hamn, säger David Kellas.

Willis Åberg, chef för avdelning för verksamhetsstöd, som ansvarar för boendefrågor på Migrationsverket, har tidigare sagt att företaget har två veckor på sig att ordna fram en kajplats. David Kellas räknar med att MS Delphin kommer att börja resan mot Sverige i slutet av maj.

Fler hamnar vill ta emot

Har ni dialog med fler hamnar?

– Vi har kommit överens med ägarna till den här hamnen att vi får lägga till där. Sedan finns det andra hamnar som vill ta emot fartyget, men det här är den vi har i åtanke.

David Kellas hoppas att Tec Farragon Limited i framtiden kan leverera fler fartyg till Sverige för asylboenden.

– Men än så länge finns det inga kontrakt skrivna.

Kostnaden för Migrationsverket är 450 kronor per boende och dygn, vilket innebär en totalkostnad på runt 9 miljoner i månaden om fartyget är fullbelagt.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Följ ämnen i artikeln