Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Chef på Migrationsverket driver privat flyktingbolag

Publicerad 2016-02-09

Wafa Issa, 50, är enhetschef på Migrationsverket region Stockholm.

Samtidigt driver hon ett bolag vars affärsidé är att förmedla hem till ensamkommande flyktingbarn.

"Jag ställer in mötet. Jag har inga fler kommentarer" skriver Wafa Issa i ett sms efter att Aftonbladet bokat intervju – sedan vägrar hon att svara på fler frågor.

Företaget Starkfamn Familjehem AB förmedlar jour- och familjehem till kommuner. Affärsidén är en del av en bransch som vuxit rejält sedan i höstas då antalet ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige ökade markant.

Kommuner fick snabbt akuta problem med att hitta boenden. Lösningen blev för många att anlita företag som förmedlar boenden, ofta till ett betydligt högre pris än vad det normalt kostar.

En av Starkfamn AB:s två delägare är Wafa Issa, 50. Förutom att driva förmedlingsföretaget är Wafa Issa verksamhetschef på en av Migrationsverkets boendeenheter i Stockholm.

30 hem väntar på godkännande

Hon har alltså ett chefsjobb på den myndighet som ansvarar för att anvisa ensamkommande barn till olika kommuner – samtidigt som hon driver ett företag som förmedlar hem till ensamkommande barn och som är verksamt i samma kommun.

Aftonbladet ringer upp Starkfamn AB och låtsas vara intresserad av att starta ett familjehem. Wafa Issas affärskompanjon berättar att bolaget bara arbetar med kommuner i Stockholm. Sedan bildandet i oktober har bolaget förmedlat 12 familjehem och just nu står 30 familjer på kö för att bli godkända som hem – en affär som sannolikt är värd mycket pengar.

– Vi tänker växa, säger affärskompanjonen.

Experten: Kan inte vara riktigt bra

Vad anställda på statliga myndigheter får arbeta med vid sidan av är hårt reglerat i lagen om offentlig anställning. Finns det stora beröringspunkter mellan arbetet och bisysslan och det finns risk att den anställda gynnas ekonomiskt, kan det vara ett brott.

– Det är svårt att bedöma frågor om bisysslor. Man måste titta på varje enskilt fall. Men min spontana reaktion är att det här inte kan vara riktigt bra, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet.

Han fortsätter:

– Den centrala frågan är om man i sin tjänsteutövning kan ta personliga ekonomiska intressen i beaktande. Det behöver inte vara så att det har hänt, det räcker med att det finns en risk.

”Jag har inga kommentarer”

Wafa Issa säger att hon som enhetschef ansvarar för boenden som finns i Stockholm. På frågan om hon ser någon motsättning i sina två roller svarar hon:

– Ja, alltså jag tänker så här. Jag är ny här och har inte bestämt mig än om jag ska vara här eller där. Jag ser inte den motsättningen än, men den dagen jag ser det kommer jag självklart att dra mig ur någon av dem.

Men du är ju både delägare i företaget och enhetschef i dag – ser du ingen motsättning?

– Nu sitter jag väldigt upptagen, jag svarar absolut gärna på alla dina frågor, jag har inget att dölja.

Känner du att du i din nuvarande position kan dra ekonomisk vinning när du själv driver företaget och förmedlar familjehem?

– Jag kan redogöra i precis exakt i detalj för dig och visa alla dokument.

Wafa Issa ber att få träffa Aftonbladet klockan 17 samma dag för att svara på frågor och visa upp dokument. En halvtimma efter bokad intervju skickar hon ett sms med texten:

"Jag ställer in mötet. Jag har inga fler kommentarer".

Tipsa oss på samhalle@aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln