Snart sportlov – då kommer giftboomen
Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2016-01-25
Snart åker skidjackan på – det är dags för sportlov! Men vad innehåller friluftskläderna egentligen?
Flera giftiga och cancerframkallande ämnen visar det sig. Och de skadliga ämnena har hittats så långt bort som i Arktis.
– Det är ett väldigt stort problem, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog.
Mellan vecka sju och tio har Sverige sportlov i olika etapper. Då är det många åker till fjällen med skidutrustningen i högsta hugg.
Men många av jackorna, byxorna, skorna och handskarna innehåller flera giftiga ämnen som sprids i naturen. Det visar en ny rapport från Greenpeace där miljöorganisationen testat 40 friluftsprodukter från elva stora friluftsmärken, produkterna inhandlades i olika länder. I nio av tio av de testade produkterna återfanns fluorkarboner, PFAS.
PFAS en grupp av kemikalier och gemensamt för dessa ämnen är att de stannar kvar i naturen i många år och halterna byggs på.
– Vissa grupper av PFAS kan orsaka skador på hormonsystemet, få reproduktionseffekter, vara cancerframkallande och påverka immunsysystemet och organ, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog på Greenpeace.
”Farligt att fortsätta sprida”
Undergrupper till PFAS, som kemikalierna PFOS och PFOA, har efter studier visat sig skadlig effekt på människor och forskarna är oroliga för de cancerogena ämnena, säger Therese Jacobson.
Den största delen av de farliga kemikalierna försvinner under produktionen vilket sker främst i länder som Kina och Indien men de följer även med in i de svenska butikerna.
– Kemikalierna lossnar när vi använder och tvättar dem. Det är inte farligt att ha på sig en jacka men det är farligt att fortsätta sprida ämnena, säger Therese Jacobson.
Halter av PFAS har kunnat uppmätas i människoblod, hos isbjörnar och även i Arktis. Tidigast om tre år tror Kemikalieinspektionen att PFAS kan förbjudas i brandskum, vilket är vad man tror har förgiftat dricksvattnet i Kallinge utanför Ronneby.
– Som konsument kan man kräva att företagen slutar med det här. Man ska inte behöva gå in i en friluftsbutik och känna att jag kommer ut med PFAS i påsen. Men om företagen inte lyssnar så är det att försöka välja produkter och plagg som inte har kemikalier, säger Jacobson.
”Inga PFAS-fria alternativ”
Haglöfs jacka L.I.M III jacket är ett av plaggen som har analyserats och visat sig innehålla halter av PFAS och PFOA. Kängan Grym HI GT från samma märke likaså. Skon har köpts i Norge och värdena har visat sig överskrida gränsen för vad som är tillåtet att sälja i norska butiker – något sådan gränsdragning finns inte i Sverige.
Lennart Ekberg, hållbarhetsdirektör vid Haglöfs, svarar i ett mejl: ”Vi använder fortfarande C6-impregneringar på våra skalkläder eftersom det idag inte finns PFAS-fria alternativ som klarar de funktionskrav som är nödvändiga i en utsatt miljö.”
Anledningen är att vattnet inte ”pärlas av” tillräckligt bra med andra impregneringsmetoder, menar han.
”Vi använder PFAS-impregneringar men bara på skalplagg som vi ställer högst vattenavvisningskrav på”, skriver han.
Fasas ut ur produktionen
Ett annat friluftsmärke är norska Norrøna vars Lofoten Gore-tex pro jacket också innehåller kemikalier. Man är väl medveten om att PFOA:s kan vara cancerframkallande och säger att dessa tagits bort ur produktionen 2012. Samtidigt jobbar man med att fasa ut PFAS.
”Vi vet att dessa ämnen också har lång nedbrytningstid i naturen men vi har ändå inte hittat ett bra och säkert alternativ”, skriver Torbjørn Rodt, CSR-ansvarig på Norrøna, i ett mejl.