Nya vapen mot kriminella nätverk
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-05
Försäkringskassan ska granska fuskare – i samarbete med polis, tull, skatteverk, kronofogde och ekobrottsmyndighet
Myndigheterna vässar vapnen i kampen mot den organiserade brottsligheten.
Försäkringskassan får en ny riksenhet som ska granska fuskare i kriminella organisationer.
Polisen välkomnar den nya riksenheten och anser att ju fler myndigheter som samarbetar, desto lättare är det att komma åt de kriminella nätverken.
– Den grova, organiserade brottsligheten behöver bekämpas av fler myndigheter än polis och åklagare. Det här ligger helt i linje med våra planer och Försäkringskassan fyller en viktig funktion i det arbetet, säger Arne Andersson, överintendent vid Rikskriminalpolisen, till TT.
Skyddsklassas hos Säpo
Diskussionerna mellan Försäkringskassan och polisen om ett tätare samarbete har pågått omkring ett år. I sommar ska riksenheten börja sitt arbete. En stor del av arbetet ska inriktas mot kriminella mc-gäng.
– Vi planerar ännu hur vi ska lägga upp verksamheten, men det står redan klart att vi kommer att lägga stor vikt vid utredarnas säkerhet. De kommer bland annat att vara skyddsklassade hos Säpo, säger Thomas Falk på Försäkringskassans huvudkontor till Dagens Nyheter.
Fem eller sex personer ska jobba på enheten i tätt samarbete med polisen, tullen, Skatteverket, Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten.
– Jag tror inte att hoten mot eller risken för personer som arbetar i de här myndigheterna kommer öka. Tvärtom tror jag att det blir mycket svårare för kriminella organisationer och gäng att mobilisera sig när de ställs inför allt fler myndigheter som samverkar, säger Arne Andersson.
Falska uppgifter
På Försäkringskassan hoppas man att ett närmare samarbete med polis och åklagare ska leda till att personer som arbetar svart och samtidigt får sjukersättning upptäcks.
Tätare samarbeten mellan myndigheter ska också göra det lättare att utreda om bostadsbidrag och underhållsstöd betalas ut på felaktiga grunder. Även falska arbetsgivarintyg och fusk med inkomstuppgifter ska kunna upptäckas.
– Då är det också lättare för skattemyndigheterna att skönstaxera personer som har bilar och bostäder, men saknar en fast inkomst, säger Arne Andersson.
TT