97 flickor räddade från sexsekt i USA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-05

Polisen slog till mot polygamisektens ensliga farm i Texas – dussintals flickor omhändertogs

Flickorna är från 6 månader upp till 17 år gamla.

Polisen valde att evakuera alla i man hittade.

Sektledaren är redan åtalad för en rad brott inklusive sexbrott mot barn.

Socialtjänsten i Eldorado, Texas, söker nu med ljus och lykta efter fosterhem till de närmare hundra unga flickor som hämtats i sektledaren Warren Jeffs högkvarter, en avlägset belägen före detta jaktranch i Texas.

Man letar också efter minst en person som är efterlyst – en 50-årig man som fått barn och gift sig med en flicka som nu är 16.

Polisen slog till natten till lördag svensk tid, efter att 16-åringen själv ringt polisen och berättat om övergrepp och att hon gifts bort med mannen.

Polisen hittade dussintals unga flickor hos sekten när man gick in. Den yngsta var bara 6 månader gammal, den äldsta 17 år.

På söndagen stod det klart att över 180 kvinnor och barn omhändertagits – 46 kvinnor, 97 flickor och 40 pojkar.

Vuxit upp i sekten

Alla har vuxit upp inom sekten.

– Det här handlar om barn som inte är vana vid omvärlden. Vi försöker vara mycket lyhörda och hjälpa dem, säger en talesman för myndigheterna till amerikanska tv-kanalen Fox.

Sekten kallar sig Fundamental Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (Fundamentalistiska Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga) och knoppades av redan på 30-talet från mormonkyrkan i Salt Lake City, Utah. Orsaken var skilda åsikter om månggifte.

Warren Jeffs tog över ledarrollen efter sin far, som avled 2002.

Sekten är ökänd för att praktisera polygami – speciellt mellan äldre män och mycket unga flickor. Inte sällan är flickorna dessutom nära släkt med mannen.

Sektledaren Jeffs dömdes i höstas till flera års fängelse för bland annat våldtäkt på en 14-årig flicka som han gifte bort med flickans 50-årige kusin 2001.

Våldtäkt och incest

Han kommer också att åtalas för bland annat incest och våldtäkt i samband med flera andra arrangerade äktenskap mellan äldre män och underåriga flickor.

Sektens högkvarter ligger ett 20-tal mil nordväst om San Antonio i Texas. Enligt sekten har man cirka 7.500 medlemmar totalt i USA.