Zimbabwes regim slår tillbaka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

”Mugabe försöker manipulera till sig slutsegern”

HARARE. Zimbabwes oppositionsparti MDC gick på fredagen till en domstol för att få ut resultatet av presidentvalet.

Samtidigt visade regeringspartiet Zanu-PF att det med näbbar och klor försöker klamra sig fast vid makten.

Hela dagen fortsatte den långa väntan på besked om vem som vunnit presidentvalet förra helgen. Regeringspartiet Zanu-PF samlade sin högsta ledning, politbyrån, till ett taktikmöte där det beslutades att president Robert Mugabe ”självklart” ställer upp i en andra valomgång mot oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, om ingen av dem får absolut majoritet i första omgången.

Men partitalesmän sade också att Zanu-PF tänker kräva att valkommissionen i så fall senarelägger denna andra omgång. Den ska enligt författningen genomföras senast tre veckor efter det att valresultatet offentliggjorts, men regeringen vill vänta i upp till tre månader.

Från oppositionen och medborgarorganisationer kom omedelbara protester: Mugabe försöker förhala avgörandet för att hinna ”omgruppera” och manipulera till sig slutsegern.

Regimledning i senaten

Zanu-PF förlorade för första gången sin majoritet i parlamentets underhus men är enligt valkommissionen hittills i ledningen i sammanräkningen efter senatsvalet. Senaten har 60 direktvalda platser och av dessa hade regeringspartiet på fredagskvällen fått 21, medan MDC hade 18 och en utbrytargrupp ur MDC 4.

Senaten har befogenhet att stoppa lagar som röstats igenom i underhuset. En Zanu-PF-majoritet i senaten kan därför blockera reformer som en eventuell MDC-majoritet i underhuset beslutat om.

Zanu-PF meddelade också efter politbyråmötet att partiet tänker överklaga resultatet i ”minst 16” valkretsar i underhusvalet där man förlorade. Regeringen hävdar att MDC mutat sig till dessa segrar, och Zanu-PF:s administrative chef Didymus Mutasa sade efter mötet att parlamentsvalet var det ”sämst genomförda val jag någonsin upplevt”.

Zanu-PF har av internationella valobservatörer kritiserats hårt för att ha fuskat sig till segern i tidigare val. Misstankar väcks genast att partiet försöker att på ett eller annat sätt förklaras som segrare i de förlorade valkretsarna och därmed kunna ta tillbaka majoriteten.

Hotfulla ”veteraner”

De så kallade krigsveteranerna, en av de grupper som under åren mest högljutt och hårdfört stått på Mugabes sida, protesterade på fredagen mot MDC:s ”olagliga” försök att göra anspråk på valsegern.

– Detta är en ren provokation mot oss frihetskämpar, sade veteranledaren Jabulani Sibanda på en presskonferens.

Han hävdade att valen har tagits till förevändning för en ”brittisk återkolonisering” av Zimbabwe och sade att alla försök att återlämna konfiskerad mark till de forna vita ägarna kommer att stoppas.

”Krigsveteranerna”, ofta personer som inte ens var födda under befrielsekriget på 1970-talet, har gått i spetsen för konfiskeringarna av jordbruk ägda av vita. De har ofta utnyttjats av Mugabe för att slå ned protester och hota oppositionella.

TT-Reuters-AFP