Kräv bättre svar från ÖB

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

En svensk soldat tiger inte. Åtminstone inte om sådana övergrepp som ”Uppdrag granskning” beskrev i onsdags.

EU-styrkan i Kongo utsatte en kongolesisk pojke för tortyr, enligt uppgifterna till Sveriges television. Svenska soldater hörde skriken och bevittnade hur den franske befälhavaren deltog i en skenavrättning av fången.

Några av svenskarna hade modet att gå vidare trots att chefen Hans Alm tonade ned historien. Till slut blev det en formell anmälan till Försvarsmakten. Först nu, efter snart fem år, har försvaret redovisat sin granskning. Frankrike har de senaste dagarna lovat en ny undersökning. Även det svenska agerandet måste utredas bättre.

”Uppdrag granskning” hävdar att ÖB Håkan Syrén kände till vad som hände på den fransk-svenska förläggningen redan sommaren 2006. Ändå har ÖB legat lågt.

I går bröt Håkan Syrén tystnaden och ställde upp på en intervju med ”Dagens eko”. ÖB menar att han inte kan agera på ”rykten” och att det först behövs en formell anmälan.

Det är en märklig uppfattning. Självklart måste försvarsmakten utreda uppgifter om brott mot folkrätten omedelbart och på eget initiativ.

ÖB Håkan Syrén säger till Ekot att han inte minns när han första gången hörde talas om övergreppen. Han borde få hjälp med det.

Som ett första steg bör riksdagens försvarsutskott kalla

ÖB till en utfrågning om mörkläggningen av tortyren i Kongo.