”Till slut fick jag nog av ryktena”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03

ÖB bemöter kritiken efter att svenska soldater bevittnat tortyr

ÖB Håkan Syrén bemöter nu kritiken om att det har tagit lång tid att utreda händelsen i Kongo 2003 då svenska FN-soldater – utan att ingripa – såg hur franska soldater torterade en ung kongoles.

Samtidigt kommer uppgifter om att foton, tagna av svenska officerare och som visar förnedring av fångar, tycks ha försvunnit ur arkiven.

Håkan Syrén.

Det var under Operation Artemis i Kongo som svenska FN-soldater – utan att ingripa – såg hur franska soldater torterade en ung kongoles. I Försvarets utredning framkom att det fanns bilder på tortyren i två av myndighetens arkiv, uppger Rapport.

– Jag besökte bägge och undersökte dem noga, men hittade inga bilder, säger Försvarets chefsjurist Stefan Ryding-Berg, till TT.

En officerare vittnar om att han fått sitt säkerhetsskåp uppbrutet och att bevis försvunnit.

– Enligt officeraren så hade skåpet innehållit bilder på det påstådda övergreppet, säger Stefan Ryding-Berg.

Bilderna har ännu inte påträffats.

Rykten

Överbefälhavare Håkan Syrén bemöter nu kritiken om att det har tagit lång tid att utreda händelsen.

– Det har funnits rykten och påståenden, det var ganska lösryckt och det har nått mig då och då. Förra sommaren uppfattade jag att nu måste vi göra någonting, säger ÖB Håkan Syrén till TT.

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) beskriver tortymisstanken i Kongo som ”mycket allvarlig”.

TT: Om man misstänker folkrättsbrott ska man då avvakta en formell anmälan?

– Folkrättsbrott ska aldrig förekomma och när de förekommer ska det finnas goda rutiner för att hantera det. Blotta misstanken är inte acceptabel.

Strypsnara

Fransk militär utsatte den unge kongolesen för övergrepp på den svensk-franska campen Chem chem i åtta timmar, enligt SVT:s Uppdrag Granskning. Bland annat föstes mannen omkring med en strypsnara runt halsen. Han kläddes av i bara kalsongerna, fick en huva över huvudet och bakbands.

Försvarsmakten hävdar att tortyren avbröts när en svensk överstelöjtnant ingrep. En helt annan bild ges i Uppdrag Granskning. Svenska soldater uppmanade förgäves befälhavaren att stoppa tortyren.

Överstelöjtnanten lät bli att rapportera tortyren till Högkvarteret. Han påstås också ha stoppat en rapport från en av de svenska soldaterna som handlade om händelsen. Efter insatsen befordrades mannen till överste och tilldelades Franska Nationalförsvarets högsta orden.

Flera ledande militärer ska ha känt till vad som hänt i Kongo, men inte agerat. Själv säger ÖB att han inte kommer ihåg när han informerades.

Utredningen resulterade i att ÖB höll ett chefssamtal med den berörde chefen. Någon disciplinpåföljd för att mannen underlåtit att rapportera ett folkrättsbrott utdelades inte.

TT