Sinthu dog i ett slutet rum – efter polisens insats
Publicerad 2015-11-26
28-åriga Sinthu dog på en psykiatrisk avdelning efter ett polisingripande.
Alla inblandade poliser har friats i en internutredning – men nu menar flera experter att polisens livsfarliga grepp ledde till hans död.
Det visar P1:s granskning i dokumentären ”Död i slutet rum – om fallet Sinthu”.
Sinthu Selvarajah, 28, är en omtyckt civilingenjör med många vänner. I december 2014 leker livet, Sinthu har träffat en tjej och han är på väg att få ett chefsjobb.
– Han gjorde precis de saker han ville i sitt liv. Så fort han kom in i rummet så var han alltid glad, säger hans syster som intervjuas i P1-dokumentären "Död i slutet rum – om fallet Sinthu".
Men plötsligt en dag när Sinthu är på gymmet hemma i Västerås börjar han tala osammanhängande och vännen som är med honom blir rädd. Det visar sig att Sinthu lider av en bipolär sjukdom och har fått en psykos.
Sinthu blir efter behandling normal, han lider inte konstant av sjukdomen. Han berättar för vännerna om den och vad de ska göra när nästa psykos kommer, för Sinthu har ingen makt över sitt tillstånd.
”Det gick inte ihop”
Men vid ett tillfälle, när Sinthu blir så dålig att han måste läggas in på sjukhus, händer det ofattbara. Familjen har besökt honom och lämnat honom i sjukhussängen, då är Sinthu i god form. Men bara en halvtimme senare får hans pappa ett samtal om att hans son drabbats av hjärtstillestånd.
– Det gick inte ihop, det var ett stort fönster av ovisshet, säger en av Sinthus vänner som medverkar i dokumentären.
Bara minuter tidigare har Sinthu haft en psykos. Han tror att medicinen som personalen ger honom är skadlig och blir våldsam. Personalen spärrar in Sinthu i ett av sjukhusrummen sedan någon trott att han har ett rakblad i handen – vilket ska visa sig inte stämma. Då tillkallas också polisen, eftersom personalen anser sig behöva hjälp att lägga Sinthu i spännband.
Tre burkar pepparsprej
Polisens specialstyrka, GSU, anländer till sjukhuset i Västerås. En polis har en kravallsköld med sig. Fem poliser går in i rummet där Sinthu är inspärrad.
– Det lät som fan, det var som rena explosionen där inne, säger en i sjukhusets personal.
Enligt uppgifter Sinthu får knytnävsslag och batongslag mot huvudet. Polisen använder också pepparsprej, tre burkar närmare bestämt. När en av burkarna går sönder tar en av polismännen vätskan i handen och trycker in den i Sinthus ansikte. Insatsledaren håller även en plastpåse en kort tid framför Sinthus mun. Han får också ett knä i ryggen som han trycks ner med.
”Så jävla chockade”
I kalabaliken får två poliser pepparsprej på sig och måste gå ut ur rummet. Då öppnas dörren och sjukhuspersonalen kan se vad som pågår på andra sidan. När insatsen avslutas kommer resten av poliserna ut.
– Alla som var där var så jävla chockade. Vi får ta hand om en livlös person och börja hjärt- och lungräddning, säger en i sjukhuspersonalen.
Flera av de som jobbade på sjukhuset uppgav också att de sett polisen ligga ovanpå Sinthu, något som polisen förnekar.
”Vi kräver sanningen”
En förundersökning om vållande till annans död inleddes. Där kom åklagaren Lena Lithner fram till att Sinthus död var en olyckshändelse med beskrivningen att ”patienten har avlidit av inandning av magsäcksinnehåll.” Det vill säga att han kvävts av sina egna spyor.
Där står inget om att någon suttit på honom.
– Det känns som att de håller varandra om ryggen, sa en i vårdpersonalen om polisens insats.
Efter att P1 Dokumentär intervjuat experter och även den AT-läkare som också såg själva polishändelsen har åklagaren valt att öppna fallet igen. Nu är däremot allt sekretessbelagt och åklagare Lena Lithner vill inte svara på fler frågor.
– Han var en människa som älskade att leva, därför kräver vi, hans familj och vänner, rättvisa och sanning, säger hans syster i radiodokumentären.
Överåklagare Mats Åhlund har valt att kommentera ärendet i skriftligt. Han skriver att chefsåklagaren Lena Lithner inte kan uttala sig eftersom det rör en pågående förundersökning. Han skriver också följande:
”Åklagarens beslut och åtgärder ifrågasätts ofta alldeles oavsett innehållet i dessa.”