Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Säpo: "Absolut inget misslyckande"

Publicerad 2015-11-25

Allt tydde på ett otäckt terrordåd – men Säpos grundinformation var ofullständig och fragmentarisk.

Biträdande Säpochefen Johan Sjöö betraktar absolut inte det som skedde med den nu friade mannen som ett misslyckande för Säpo.

Johan Sjöö.

Ännu är det lite för nära inpå händelserna i förra veckan för att biträdande Säpochefen Johan Sjöö ska kunna titta objektivt på dem. Men han ser det inte som ett misslyckande.

– Nej, absolut inte, tvärtom. Vi fick information, som vi absolut inte kan bortse ifrån, den var ofullständig men detaljerad. På några dagar kunde vi gripa och anhålla en misstänkt person, och avföra honom från varje misstanke. Det är inget misslyckande, säger Johan Sjöö.

Allt hängde på själva grundinformationen som Säpo fick, berättar han.

– Som så ofta i vårt arbete så är informationen ofullständig. Men detaljerna var konkreta och detaljerade, säger han.

Hemlig information

Vad själva informationen innebar kan han däremot inte säga.

– Det vi gjorde under de här dygnen har sin grund i den information vi hade. Men eftersom jag inte kan berätta vad den gick ut på så är det svårt att förklara varför det såg ut som det gjorde, säger han.

Säpo har fått en del kritik efter insatsen. Bland annat för att mannen levde helt öppet, och till och med fanns på en öppen Facebook-sida. Många har ifrågasatt varför det tog så lång tid från det Säpo fick informationen tills mannen kunde avskrivas.

– Självklart har vi all kompetens i världen att titta i sociala medier, och vi har språkexperter. Det är inte det som det hänger på, utan det berodde på den information vi fick, säger han.

Bråttom

Att bilden på mannen spreds förklarar han med att det var så bråttom.

– Vi hade uppgifter om att något väldigt otäckt skulle kunna hända ganska snabbt på en okänd plats i Sverige, och vi hade bilden. Därför valde vi att gå ut med den. Sett utifrån den kunskap vi hade då så var det helt korrekt, säger han.

Att bilden spridits via polis i yttre tjänst till medierna har han inga synpunkter på, förklarar han.

Om något liknande är på väg att hända igen så kommer Säpo att varna allmänheten, försäkrar han. Han tror inte att det blir som i sagan om Peter och vargen, där varningarna negligeras efter falsklarm.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Det oerhörda allvaret som ligger i ett fullbordat terrorbrott, det är alla medvetna om, säger han.

Terrorhotnivå fyra

Nu ligger terrorhotnivån kvar på nivå fyra av fem.

– Det beror på händelser i omvärlden som kan påverka Sverige, och förhållanden i Sverige. Vi omprövar detta hela tiden, vi ska inte ligga på en högre nivå än nödvändigt, säger Johan Sjöö.