Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Löfven varnar för M:s gränsförslag

Publicerad 2015-11-10

Statsminister Stefan Löfven kritiserar Moderaternas förslag på gränskontroller för att vara ogenomtänkt.

Han varnar för att situationen blir värre om EU-länder agerar på egen hand i flyktingkrisen.

– Det viktiga nu i en så här svår situation är att vi gör saker tillsammans i EU. Om alla ska hålla på med egna oplanerade lösningar får vi det etter värre, säger Löfven.

Moderaternas förslag, som presenterades igår, innebär att Sverige upprättar tillfälliga gränskontroller och att flyktingar som kommer via ett annat EU-land utan att registrera sig som asylsökande där ska nekas inresa i Sverige. Löfven kallar M:s förslag för ett "oreflekterat förslag", vars konsekvenser är okända både för Sverige och för andra EU-länder.

– Sådant här måste vi diskutera med andra och vi har inte hunnit prata med EU, säger Löfven.

Två toppmöten

Statsministern samrådde på tisdagen med riksdagens EU-nämnd inför torsdagens informella EU-toppmöte på Malta. Men redan i morgon håller EU-ledarna ett annat toppmöte med afrikanska länders företrädare. Båda toppmötena fokuserar på flyktingkrisen.

Ett av Moderaternas argument är att tillfälliga gränskontroller behövs för att sätta press på andra EU-länder som inte följer Dublinförordningen. Den innebär att asylsökande ska söka asyl i det första EU-land de kommer till. Kristdemokraternas Desiree Pethrus uppmanade i EU-nämnden statsministern att åka till Malta och kräva av sina regeringschefskollegor att de lever upp till förordningen.

Löfven håller med om att den "ibland inte riktigt följs". Han betonar dock att det är Dublinförordningen som ska gälla så länge EU inte har ett fungerande flyktingfördelningssystem och att Sverige ska fortsätta att följa den.

Moderaterna har hittills varit svävande när det gäller huruvida deras förslag skulle strida mot internationella regler och överenskommelser. Från regeringshåll har man hävdat att förslaget skulle strida mot asylrätten.

Gränskontroll

På EU-toppmötet ska ledarna bland annat tala om bättre bevakning av EU:s yttre gräns. Löfven är öppen för ökat gränssamarbete, men vill inte att gränsbevakningen ska bli överstatlig.

– Jag vill inte att EU ska sköta Sveriges yttre gränser, sade Löfven i EU-nämnden.

Han är dock intresserad av förslag på hur till exempel Grekland och Italien kan få hjälp med att kontrollera sina gränser bättre. Statsministern pekar på att EU-länder behöver stöd för att klara av att registrera flyktingar inte bara på EU:s planerade "hot spots" utan även på andra ställen längs den yttre EU-gränsen.

Det är fortfarande inte helt klart hur EU:s "hot spots" ska se ut. Tanken är att EU ska koncentrera resurser på vissa ställen dit många flyktingar kommer i framförallt Grekland och Italien. Där ska flyktingarna tas om hand och registreras. Löfven uppger att fungerande "hot spots" är nödvändigt för att EU:s system för fördelning av flyktingar ska fungera.

Centerns Eskil Erlandsson varnade dock för dessa "hot spots" blir platser där människor förvaras bakom stängsel.

– Risken är uppenbar att vi får den här typen av läger när inget land är berett att ta emot människor som flyr, sade han.

Löfven uppgav att han delar den oron.

Flyktingfördelning

EU-toppmötet ska också utvärdera det system för att fördela asylsökande mellan EU-länder som antogs tidigare i år. Det är ett sätt att sätta press på ovilliga medlemsstater. Av de 160 000 asylsökande som omfattas av systemet har hittills bara 149 fördelats.

– Om vi fattar beslut utan att genomföra det, så är det under all kritik, sade Löfven.

En för regeringen känslig fråga som kommer upp på toppmötet är samarbetet med Turkiet, som har en nyckelroll i EU:s ansträngningar för att minska migrationsströmmarna till EU-länderna. I Turkiet finns omkring två miljoner flyktingar från framförallt Syrien och Irak. Många vill ta sig vidare in i EU.

Turkiet siktar på att bli EU-medlem och det finns en oro för att EU nu är redo att ge efter när det gäller unionens krav på mänskliga rättigheter för att få till stånd ett effektivt migrationssamarbete.

– Det är mycket centralt att EU inte gör avkall på sina värderingar i detta sammanhang, säger Löfven.

TT