Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

1 000 anställs för ensamkommande

Uppdaterad 2015-11-04 | Publicerad 2015-11-03

Frivilliga tar emot flyktingar på Malmö central.

Över 8 000 ensamkommande barn har kommit bara till Malmö i år.

Kommunen har nu inrättat en särskild enhet där 14 rekryterare söker personal till barnens boenden.

Sedan augusti har över 1 000 personer rekryterats.

Malmö är på grund av sitt geografiska läge en ankomstkommun med ansvarar för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar.

Hittills i år har 8 443 barn kommit till Malmö – vilket ställer krav på kommunen att hitta såväl boende som personal.

I en redovisning av läget, publicerat på Malmö stads intranät, framgår att en särskild bemanningsenhet har inrättats där 14 personer, en chef och två timavlönade personer arbetar med att rekrytera personal. 

Väldigt många sökande

Sedan i augusti har över 1 000 personer rekryterats. De jobbar i skift med tre arbetspass per dygn. Ett boende med 150 barn kräver enligt reglerna 45 personer per dygn som arbetar där.

– Inledningsvis sökte vi främst personer med socionomutbildning men då det är ett bristyrke har vi varit tvungna att sänka kraven för att få tillräckligt med personal, säger Veronica Wallinder, enhetschef för bemanningsenheten, i texten som publicerats på intranätet.

Kristina Aurell, hr-chef på sociala resursförvaltningen i Malmö, säger till Aftonbladet att man rekryterat många arbetslösa ungdomar, studenter och pensionärer. I höst har det öppnat 25 nya boenden i kommuen.

– Läget är ansträngt men hittills har det gått att hitta lokaler. Personal är inget problem, vi har väldigt många sökande som vill jobba.

Behövs fler socionomer

Hur säkerställer ni att de som rekryteras har rätt kompetens?

– Den lägsta kravnivån är att man har gått gymnasiet, men vi vill få in fler som är högskoleutbildade. Sedan har vi annan verksamheter i förvaltningen, till exempel de som jobbar med utredning innan de kommer till boendet. Då är kravet att man är socionom och det är mer problematiskt att rekrytera.

Hur länge kommer rekryteringen till boendena att fortsätta?

– Bemanningsenheten ska finnas kvar till åtminstone sista februari nästa år, men det finns säkert behov över hela 2016. Det är oklart hur stor bemanningen kommer behöva vara.

– Det viktiga är att lyfta fram hur många som är beredda att gå in och jobba med det här. Nu hoppas vi kunna locka fler socionomer.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

ANNONS