Oppositionen firar i spänt Zimbabwe

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-30

”Vi har vunnit valet”

Medan lugnet vilade över Harares gator på söndagseftermiddagen, växte spänningen i landets politiska topp.

Redan tidigt på morgonen utropade sig oppositionspartiet MDC till valets segrare.

– Det är som ett mirakel. Vi har vunnit valet, resultatet är otvetydigt, sade MDC:s generalsekreterare Tendai Biti på en presskonferens i Harare.

Partiet hävdade att det fått 67 procent av rösterna, vilket skulle innebära att Morgan Tsvangirai blir Zimbabwes nästa president. Enligt brittiska BBC utbröt snart firande på gatorna i Bulawayo och Mutare.

Få tror dock att den despotiske Robert Mugabe, som suttit vid makten sedan 1980, utan vidare accepterar en valförlust. Och prompt kom svaret från regeringspartiet:

– Så de annonserar ett valresultat och utropar sig själva till vinnare. Vad kommer härnäst? Ska Tsvangirai kalla sig Zimbabwes president? Det kallas statskupp och vi vet alla hur en sådan hanteras, sade president Mugabes talesman George Charamba till den statliga tidningen Sunday Mail.

Varnades

Zimbabwes polischef har varnat presidentkandidaterna för att utropa seger innan det officiella resultatet kommit. Sedan flera dagar har också landets säkerhetsstyrkor varit satta i högsta beredskap.

President Mugabe utmanas av MDC:s Tsvangirai och av sin tidigare finansminister Simba Makoni. Får ingen av kandidaterna över 50 procent, blir det en ny valomgång inom tre veckor.

Bedömare säger att Mugabe kommer att göra sitt yttersta för att undvika en andra runda.

Zimbabwe är ett land i djup kris. Fyra av fem är arbetslösa, det råder brist på mat, mediciner och bränsle. Inflationen är mellan otroliga 100000 och 150000 procent och många zimbabwier ber om snar förändring.

På söndagen rådde dock lugn i landet.

– Det är väldigt stilla. Det enda alla undrar är varför det tar sådan tid att få valresultatet, säger människorättskämpen Tony Reeler till TT.

Flera val

Lördagens val var till såväl presidentposten som parlamentet och kommunerna.

Varje vallokal hade redan på söndagen meddelat sina resultat. Ändå sade sig valmyndigheten behöva ytterligare ett par dagar för sammanställningen. Tid till valfusk, enligt kritikerna.

Valobservatörer har slagit larm om att tusentals icke-existerande personer finns med i vallängderna. Dessutom finns det tre miljoner fler valsedlar än nödvändigt.

I tidigare val tros president Mugabe ha fuskat sig till seger. Frågan är om det kommer att tillåtas denna gång?

Vissa fruktar våldsamheter, liksom i Kenya tidigare i år.

– Vi kommer inte att acceptera resultaten från ett stulet val, varnade MDC:s Tendai Biti på söndagens presskonferens.

Carolina Jemsby/TT