Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Ekonom: ”I dag kraschar börserna”

Uppdaterad 2015-10-01 | Publicerad 2015-09-30

Den 1 oktober, kommer ”Big bang” att ske och en ny stor finanskris börjar. Börserna i USA kommer att gå upp, sedan kommer raset.

Det menar den kontroversielle ekonomen Martin Armstrong som blivit känd för att ha förutspått kriser och börskrascher.

Den omdiskuterade ekonomen Martin Armstrong blev kanske mest känd i Sverige genom dokumentären ”The Forecaster” som sändes i SVT i augusti. Där framträder bilden av ett geni som kunnat förutspå ekonomiska krascher och krig gång på gång. Med hjälp av sin matematiska modell ”The economic confidence model" och analyser av ekonomiska data sedan hundratals år tillbaka säger sig Armstrong ha hittat ett mönster.

Ekonomin rör sig i cykler

Enligt Armstrong rör sig världsekonomin i cykler med dalar var 8,6 år, eller var 3141 dag. Siffran 3141 är talet pi - en beteckning för förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter, gånger tusen.

Ska man tro Armstrongs modell så har han lyckats förutspå bland annat börskraschen i New York 1987, Japanska Nikkei 1989, den ryska börskraschen 1998 och IT-kraschen 2001. Senast ska Armstrong ha lyckats pricka in att en ny krasch skulle inträffa i december 2007. Vissa menar att det var då som grunden lades till den stora finanskrisen 2008.

Nu är det dags för nästa finanskris, enligt Armstrongs modell. Börserna i USA kommer att tryckas upp, sedan kommer raset.

1 oktober smäller det

Den 1 oktober, har vi nått slutet på nästa cykel. Nu väntar det som Martin Armstrong kallar för ”The sovereign debt big bang" - ungefär ”Statsskuldernas big bang”. Krisen kommer att uppstå, menar Martin Armstrong, eftersom investerare och länder just nu håller på att sälja ut tillgångar i euro för att flytta kapitalet till USA och tyska statsobligationer. Kapitalinflödet till USA, främst från Kina, kommer enligt Armstrong att trycka upp börserna på Wall Street och priset på amerikanska fastigheter. Detta, menar han, leder till att den amerikanska centralbanken ”blir tvungna” att höja styrräntan.

– Först får vi deflation och sedan går den över i inflation. Det är som en pendel som svänger från en extrem till en annan, säger Martin Armstrong till USA Watchdog.

Säger sig förutspå krig

Martin Armstrong har också utvecklat något som han kallar för en ”Krigsmodell” som han menar kan förutspå krig. Enligt honom sker inte krig och politisk oro slumpmässigt, utan i cykler på 25,049 år. Han menar att vi kan se i krigsmodellen hur graferna har pekat nedåt just vid speciella tidpunkter var tjugofemte år. Då har bland annat första världskriget, andra världskriget och Vietnamkriget brutit ut, och Sovetunionen har kollapsat. Om man ska tro Armstrong var nästa nedgång i november 2014. Han menar att det som modellen pekar på är oroligheterna i östra Ukraina och Krim, och vi kommer att uppleva en tid av politisk oro och motsättningar i Europa.

Fängslad för bedrägeri i 11 år

Men vad som inte helt framgår i ”The Forecaster” är att Armstrong är en mycket omdiskuterad och kontroversiell person.

Han har bland annat avfärdat att människan ligger bakom jordens klimatförändringar och kallar det påståendet för en bluff. Han har också påstått att USA kände till terrorattackerna den 11 september i förväg.

Han har dessutom suttit 11 år i fängelse för bedrägerier och domstolstrots. Enligt hans anhängare berodde det på att USA ville lägga vantarna på hans modell och stämplade honom som skyldig.

Sparekonomen är skeptisk

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ger inte mycket för Martin Armstrongs teorier.

– Börsen har sina upp och nergångar, så är det. Ibland är det två år emellan, ibland är det tio. Han har kommit fram till att det är just 3141 dagar emellan krascherna, och varför just det talet? Det menar han är kopplat till pi. För mig låter det som att spå i kaffesump, säger Claes Hemberg.

Claes Hemberg påpekar att Armstrong missat flera stora kriser, exempelvis kreditkrisen i USA 2011. Och han är skeptisk till den bilden som visas i filmen ”The Forecaster”.

– Ingen är kritisk till vad han säger i filmen, utan det är hans bästa vänner som sitter och säger att han är ett geni.

Det finns ingen anledning att vara orolig för den 1 oktober, menar Claes Hemberg.

– Gå till jobbet som vanligt. Det viktigaste är att du i din egen ekonomi vet att om du behöver pengar för en resa eller vad det nu må vara så ska du inte ha dem på börsen. Då är du säker oberoende på om Armstrongs teorier stämmer eller inte.

Följ ämnen i artikeln