Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Bodström kräver OS-bojkott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-27

Före detta justitieminister Thomas Bodström (s) kräver att Sverige bojkottar delar av OS.

Thomas Bodström.

Bodström vill att Sverige ska hoppa över invigning och liknande ceremonier kring OS och enbart delta i de idrottsliga delarna. Han anser att det inte kan vara bättre när kinesiska myndigheter slår ner på munkar i Tibet än när Burma gör likadant. Därför bör Sverige bojkotta OS-invigningen och ceremonier och bara åka dit och hämta guldmedaljer, säger Bodström till SVT.

”Tydlig markering”

– Jag tycker att det skickar en väldigt tydlig markering om Sverige som är känt för sitt arbete för mänskliga rättigheter gör detta, säger Bodström.

– Vi åker dit och tar några guldmedaljer men vi behöver inte delta i allt spektakel runtomkring som vi vet är en jättepropaganda för en regim som avrättar massor av människor och som dagligen bryter mot massor av mänskliga rättigheter. Vi behöver inte liera oss med dom, säger Thomas Bodström till SVT:s Rapport.

– Jag tycker att det var helt rätt att lägga OS i Kina, det är rätt att åka dit och ta medaljer, det är bra med fokus på Kina när de inte kan stänga ute journalister på samma sätt.

”Idrott och politik hör ihop”

– Vi kan bojkotta invigningen så att det inte blir samma propagandaframgång för Kina som det blev för Nazityskland -36.

– Nu har jag personligen tagit ställning och tycker att det är en rätt avvägning. Det drabbar inte någon enskild idrottsman som har tränat för det här hela livet, men idrott och politik hör ihop, säger Bodström.

”Vi åker som idrottstrupp”

Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), säger till TT att det inte är aktuellt med någon bojkott av OS-ceremonierna i Peking från SOK:s sida.

– Vi har skickat en väldigt tydlig signal till våra aktiva, att vi åker dit som en idrottstrupp och inte som en politisk representant för att utföra ett politiskt uppdrag. Därför har vi inte för avsikt att ta något beslut om ett politiskt agerande utan vi kommer att agera som en idrottstrupp.

– De aktiva måste känna det förtroende från oss, att vi står bakom dem i sin idrottsliga roll.

Lindeberg säger att ingen annan än SOK kan ta beslut som gäller OS.

– Vi har hundraprocentig auktoritet. Det är inte staten som representerar, utan den nationella olympiska kommittén som är ansluten till den olympiska rörelsen och som bestämmer om allt som rör OS.

Vad kan få SOK att ta beslut om att bojkotta OS?

– Det finns ett principbeslut i svensk idrott att om FN beslutar om globala sanktioner mot en nation, så är idrotten lojal mot ett sånt internationellt beslut. Det är det som kan få oss att överväga och stå bakom en bojkott. Och om säkerheten inte kan garanteras, skulle vi förstås kolla med UD om de avråder från att resa till visst område.

TT