Forskare: Gör snuset billigare
Uppdaterad 2015-08-14 | Publicerad 2015-08-13
Att beskatta cigaretter och snus olika mycket kan leda till att fler väljer att fimpa röken.
Nu uppmanar utländska forskare: "Gör snuset billigare".
– Det är en logisk idé, men man får akta sig lite, säger den svenske tobaksforskaren Asgeir Helgason.
I Sverige har priset på snus ökat rejält de senaste åren. Men det är fel väg att gå, enligt David Sweanor, professor vid Ottawas universitet i Kanada. Han tycker att snus ska vara betydligt billigare än cigaretter, eftersom det är mindre hälsoskadligt.
– Det ska vara så stor prisskillnad som möjligt för att människor ska välja mindre farliga produkter, säger han till TT.
"Tobaksprodukter bör beskattas beroende på hur farliga de är", skriver David Sweanor tillsammans med två andra forskare i en artikel i New England Journal of Medicin.
Enligt forskarna bör de farligare tobakssorterna, som cigaretter, vara dyrare än så kallade "lågrisk"-produkter som e-cigaretter eller snus. Nu vill de få rökarna att fimpa och i stället välja ett mindre skadligt alternativ.
"Gå hela vägen"
Det tycker Asgeir Helgason, tobaksforskare vid Karolinska institutet, är ett "logiskt resonemang".
– Vi är alla helt eniga om att snus inte är lika farligt som röktobak. Resonemanget är logiskt, så länge inte snus lanseras som ett folkhälsomedel, säger han.
Men han gör trots det de svenska snusanvändarna besvikna.
Han poängterar att om detta skulle börja gälla i Sverige så måste staten "gå hela vägen". Med andra ord innebär det att de också måste sänka skatten på nikotinläkemedel, som i sin tur måste bli ännu billigare än snusen.
– För många är snus ett rökavvänjningsmedel så det är logiskt att de är billigare än cigaretterna. Men snus är fortfarande tobak, så nikotinläkemedel måste alltid vara det billigaste alternativet.
Inte troligt
Enligt Asgeir Helgason är det inte så troligt att Sverige i nuläget skulle genomföra en sådan stor förändring. Det finns enligt honom flera argument till att ha samma skatt på snus och cigaretter.
– Det kan bland annat vara farligt för ungdomar att sänka skatten. Fler kan fastna i nikotinberoende om de får en billigare tillgång till snus.
Dessutom finns argumentet att det är så många svenskar som snusar. Det leder till att om man sänker skatten på snus skulle staten inte få tillräckligt med pengar för att ta hand om alla sjukdomar som kommer till följd av tobaksanvändning.
– Det är en logisk idé, men man får akta sig lite, säger han.