Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Elias spolade sudd ur örat – å hör sen

Uppdaterad 2015-06-18 | Publicerad 2015-06-17

När Elias Hedlin var 11 år fastnade ett suddgummi i hans öra.

Tolv år senare kom det ut.

– Jag har aldrig sett min tjej så chockad, berättar han.

Det var en morgon i maj i år som 23-årige Elias Hedlin vaknade upp och upptäckte att han inte kunde höra på vänster öra. Han provade med vaxlösning men flera försök senare var locket fortfarande kvar.

– Jag bestämde mig för att kolla upp det hos läkare men fick från flera håll till svar att det bara var en vaxpropp som skulle försvinna successivt.

Skolsköterskan sa att det var vax

I bakhuvudet mindes Elias Hedlin en händelse som inträffade när han var i 11-årsåldern.

– Precis innan min familj skulle flytta till Stockholm stod jag och kliade mig i örat med en stiftpenna. Så upptäckte jag att det lilla suddgummit i änden inte satt kvar längre. Jag gick till skolsköterskan eftersom jag inte vågade gå till en riktig läkare. Men hon sa då att det bara var en vaxpropp.

Gick inte att höra alls

Elias Hedlin vande sig vid att höra sämre på ena örat. Ändå till för några veckor sedan när det inte gick att höra alls längre. Han bestämde sig för att göra ett sista försök på vårdcentralen. Läkaren sa precis som de andra att det rörde sig om en vaxpropp, men till skillnad från tidigare skulle han nu få hjälp att spola bort den.

Det är inte det läkaren förväntar sig som kommer ut.

– När sjuksköterskan spolar kommer det ut något vitt ur örat. Jag ser hur min tjej spärrar upp ögonen och backar mot väggen. Hon trodde att det var en vit mask som kom ut. Jag har aldrig sett någon så chockad i hela mitt liv. Sjuksköterskan hämtade en tång och lyfte ut grejen. Sedan sprang hon och hämtade läkaren. Det var väldigt komiskt att se deras miner.

”Skär nästan i örat”

Numera hör Elias Hedlin bra på båda öronen. Örat var inte märkvärt skadat av att ha förvaltat ett suddgummi i över ett decennium.

– Det skär nästan i örat nu. Jag har ju haft nedsatt hörsel i halva mitt liv.

Har du sparat suddgummit?

– Det är klart att jag har. Den ligger i en liten smyckesburk på mitt rum. Det är en souvenir kan jag garantera.

Har du blivit försiktigare med att peta in saker i örat nu?

– Absolut. Jag blev nog ganska skärrad redan efter att det hände när jag var tolv. Jag brukade bara känna efter med en tops ibland. Nu när jag känner efter är det som en hel grotta av tomrum därinne, säger Elias Hedlin.

Följ ämnen i artikeln