Oklart när föräldraförsäkringen ska delas helt lika

Publicerad 2015-05-31

VÄSTERÅS. Det blev ett rungande ja från S-kongressen till en helt delad föräldraförsäkring.

Men när det blir verklighet är det ingen som vet.

Stefan Löfven menar att det måste införas med respekt för föräldrarna.

– Vi säger "på sikt" och det innebär att vi inte har någon tidtabell, säger han.

Precis som vanligt var föräldraförsäkringen en av de stora stridsfrågorna på S-kongressen. Krav har funnits på att Socialdemokraterna måste vara tydliga med att man vill gå ännu längre i arbetet för att få till ett jämnare uttag mellan kvinnor och män som är hemma med barnen. Det var dock inget som partistyrelsen hade planerat. Flera sidoorganisationer, som S-studenter och S-kvinnor, samt flera partidistrikt har kampanjat och lobbat hårt i frågan.

I går stod det klart att partiet enats till att gå ännu längre än det tidigare målet om att nå ett "jämnare uttag" på sikt. I det nya målet, som dock inte är tidsbestämt, är målet en helt individualiserad försäkring, alltså att hälften av dagarna ska vara reserverade till vardera föräldern och inte ska kunna överlåtas.

"Hela partiet står upp för det"

Beskedet kommer bara dagar efter att det blev tydligt att det nu finns stöd i riksdagen för regeringens planer på att införa en tredje pappamånad då man har stöd av både V och FP. Men samtidigt har det fått hård kritik från bland annat KD, som menar att det är upp till föräldrarna att bestämma själva.

På kongressens sista dag kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) beslutet.

– Det är det största som har gjorts på tolv år, det är ett bra steg. Det står vi upp för, hela partiet, säger han.

Men frågan är komplicerad, menar statsministern.

– Vi ska självfallet vara lyhörda för föräldrarna, det är de som ska sköta det här vardagligen och det är därför de tycker att det är de som ska bestämma detta.

Samtidigt påminde Löfven om att kvinnor tar ut tre fjärdedelar och mannen en fjärdedel av försäkringen.

– Det bidrar till ett icke jämställt arbetsliv. Den diskussionen måste vi fortsätta att föra med lyhördhet inför föräldrarna.

Kan du konkretisera vad "på sikt" betyder?

– Nej, vi säger på sikt och det innebär att vi inte har någon tidtabell för det. Vi ser att vi behöver göra det då det icke jämställda uttaget är en förklaring till löneskillnader på arbetsmarknaden. Å andra sidan ska ju reformer också genomföras med förståelse för människor som ska ta emot reformerna.

Fick hård kritik inför kongressen

När Löfven summerade kongressen lyfte han fram "jobbagendan" som det han är mest nöjd med.

– Att vårt parti är besjälat av detta, att se till att vi ska nå EU:s lägsta arbetslöshet. Det ligger en bit bort, det är tufft satt men det är därför vi gjort det, det är den viktigaste frågan för vårt land. För människor och för landets möjlighet att ha välfärd.

Innan kongressen fick Löfven hård kritik av flera experter som menar att det är dömt att misslyckas. Men statsministern menar att den bedömning hans parti nu gör är den rätta, att man ökar investeringarna och för en mer aktiv näringspolitik. 

– Vi kommer ha bättre möjligheter för ungdomar att komma in med rätt utbildning. Så vi gör en stor satsning men vi kommer aldrig att göra det på ett sätt som vi äventyrar statens ekonomi. Jag vet samtidigt att om vi inte klarar ekonomin så är det precis de människor som behöver välfärden bäst som råkar sämst ut. Så det ger jag aldrig avkall på.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln