Dold kamera avslöjar hemtjänsttjuvar

Uppdaterad 2015-06-03 | Publicerad 2015-05-30

”Det brustna förtroendet höll på att knäcka honom”.

Här ses hemtjänstpersonalen gräva i 83-åringens plånbok.

Pensionärens son hävdar att det handlar om stöld – och för att bevisa det satte han upp en dold kamera i sovrummet.

Nu har en av de anställda i hemtjänststyrkan åtalats för grov stöld.

I november förra året satte Göran upp en dold kamera i sin svårt sjuka 83-åriga pappas hem.

Inom loppet av tre dygn fångades hemtjänstpersonal på film när de hanterade värdesaker och pengar.

Nu har en person åtalats.

Misstankarna började när pappan, som är ensamstående, fick hemtjänst för drygt två år sedan.

– Han har det gott ställt men har sedan några år sedan inte varit utomhus och har därför inte spenderat mer än sjuhundra kronor per vecka. Ibland brukar han köpa en flaska vin och ost, men plötsligt började det gå åt femhundra kronor per dag, säger Göran.

Polisen kunde inte göra något

Pappan å sin sida hade inga misstankar och ville dessutom vid tidpunkten sköta sin ekonomi på egen hand - så gott det gick.

– Han har varit chef och är väldigt självständig, men när han förra sommaren fick stroke blev han väldigt svag och sängliggande.

I samband med det tog Göran ett större ansvar över pappans ekonomi och beslöt sig för att göra en detaljerad bokföring under en månads tid.

– Pengarna bara flög. Jag tog kontakt med polisen och de sa åt mig att anmäla. Samtidigt sa de att de inte kunde göra så mycket åt saken utan konkreta bevis.

Därför satte Göran upp en dold kamera i pappans sovrum.

"Han känner sig bedragen"

Filmen överlämnades sedan till polisen. Totalt har fyra anställda förhörts, varav en av dem åtalades misstänkt för grov stöld i går. Hos honom kunde polisen hitta värdesaker som kunde knytas till sex andra personer som han har jobbat hos.

I åtalet står det att mannen har "visat särskild hänsynslöshet genom att stjäla från en värnlös person", rapporterar TV4 som var först ut med nyheten.

För de andra tre personerna har misstankarna avskrivits.

Hemtjänstpersonalen har bytts ut och Göran har inga klagomål på företaget. Det upprörande är däremot att personal har vårdat honom, varit hans vän och sedan utnyttjat hans utsatta situation:

– Pappa känner sig bedragen. Det brustna förtroendet höll på att knäcka honom.

FOTNOT: Aftonbladet publicerade i en tidigare version av artikeln uppgifter och en film på en kvinna där misstankarna om brott avskrivits. Aftonbladet ber om ursäkt för publiceringen.