Uusman om guldpension: Kan inte vara fattigpensionär
Uppdaterad 2015-05-30 | Publicerad 2015-05-29
Kooperativa OK:s vd kan plocka ut sammanlagt 65 miljoner i pension.
Nu får förra S-ministern Ines Uusman kritik för att ha försvarat beslutet med att ”han inte kan vara fattigpensionär”.
Göran Lindblå var en av kooperationens tungviktare som vd i OK ekonomisk förening och en rad andra betydande poster. Och när han gick i pension vid 60 års ålder förra året kom belöningen.
Då utlöstes ett guldkantat pensionsavtal som innebär att han sammanlagt kan plocka ut närmare 65 miljoner kronor om han bli 85 år, rapporterar SVT Nyheter.
”Har god etik”
OK drivs kooperativt och ägs gemensamt av nära en miljon svenskar.
– Vi har god etik, vi äger tillsammans och varje medlem har en röst, säger styrelseordförande Ines Uusmann, tidigare socialdemokratisk kommunikationsminister, till SVT.
Hon försvarar den tidigare vd:ns pension som ger honom en pension på 2,8 miljoner årligen under de fem första åren och därefter 2,5 miljoner per år livet ut.
– Jag tycker inte att det är ett särskilt dyrt pensionsavtal. Jag får också mycket pengar när jag går i pension. Det är klart att vi alla får en större klumpsumma ju längre vi lever. Och jag tycker inte att vi ska ha en vd som ska bli fattigpensionär, säger Ines Uusmann.
Gör en pudel
Uttalandet har mött kritik - både på sociala medier och från Pensionärernas riksorganisation, PRO.
– Jag tycker att det sticker i ögonen eftersom vi har en massa fattigpensionärer som ligger under fattigdomsgränsen som är 11 100 kronor, säger Malin Wennberg, presskontakt på PRO, till Aftonbladet.
Under fredagen pudlade Ines Uusmann och bad om ursäkt för sitt uttalande.
– Göran Lindblå har aldrig riskerat att bli fattigpensionär. Det var olyckligt uttryckt, det finns ingen grund för uttalandet och jag ber om ursäkt för det, säger Ines Uusmann.
"Håller avtalen heliga"
I pressmeddelandet försvarar hon fortsättningsvis pensionsavtalet med att "Görans pension inte närmelsevis kommer upp i samma nivåer som många andra vd:ar inom svenskt näringsliv".
Någon omförhandling av avtalet - den i dag ovanliga lösningen "förmånsbaserad pension" - har aldrig skett.
– Vi gör inte det. Vi håller avtalen heliga. Vi är kanske unika men de som har omförhandlat de här avtalen har också mycket högre löneökningar, säger Ines Uusmann till SVT.
Aftonbladet har sökt Ines Uusmann och Göran Lindblå för kommentarer men ingen av dem har valt att återkomma.