Här lagar tv-kocken Paul Svensson mat med giftsvamp
Uppdaterad 2015-04-27 | Publicerad 2015-04-26
Nu ber han tittarna om ursäkt – och lyssnar på varningarna
Du kan få cancer, bli steril – eller dö av den.
Ändå valde stjärnkocken Paul Svensson att använda stenmurkla i maten i SVT:s Gomorron Sverige.
Det fick svampkonsulenten Monica Svensson att se rött:
– Oansvarigt, ryter hon.
När stjärnkocken Paul Svensson skulle laga en påskmeny i SVT:s Gomorron Sverige valde han att servera en toast med lättstuvade stenmurklor, ramslök och skinka.
Det fick svampkonsulenten Monica Svensson att sätta frukosten i halsen hemma i Bollnäs.
Hon – och många med henne – vet hur giftig stenmurklan är.
Lek med döden
Och nu har hon fått nog av kändiskockarnas lek med döden – som man faktiskt kan säga att det är.
Även tv-kocken Per Morberg la häromveckan ut en bild på sig själv med en hel hög torkade stenmurklor framför sig på Facebook.
En provokation, menar Monica Svensson.
– Jag tror att kockar tycker om att få lite uppmärksamhet genom att briljera lite med att "det och det kan man äta" - jag vet inte om de försöker imponera på varandra?
– Men de måste ju förstå, att någonstans längst bort i kedjan av mottagare så sitter det människor som inte riktigt har hört vad de har sagt och gjort, säger Monica Svensson.
– Och tänk om någon serverar det till ett barn – vem tar ansvar för det?
Gör en pudel
Monica Svensson skrev till SVT och klagade – och Paul Svensson var inte sen att krypa till korset.
Han gör en pudel - och ber både Monica och tittarna om ursäkt.
– Det är självklart inte mitt syfte att förgifta svenska befolkningen, utan min matlagning bygger på matlagningskunskap som har gått i arv, säger Paul Svensson.
– Jag har lagat stenmurkla i 20 år och vet hur noga det är när man lagar till den, men att den var cancerogen hade jag ingen aning om.
Paul Svensson kommer i och med detta också ta farväl av stenmurklan i sin matlagning.
– Ja, det blir ett sorgligt avsked, det är en väldigt god svamp, men jag kommer inte att servera den mer, utan försöka hitta andra alternativ, säger han.
Monica Svensson är glad att stjärnkocken tog åt sig av kritiken.
– Jag är oerhört tacksam att han lyssnade, säger hon.
Illamående och leverskador
Men problemet kvarstår:
Paul Svensson är inte ensam om att laga och äta stenmurklor – trots forskningsrön och varningar.
Förr var stenmurklan, som växer just nu på våren, en godkänd matsvamp och har länge ansett som en åtråvärd delikatess.
Därför fortsätter många också att plocka och använda den i maten – "vi har ju alltid ätit den och se på oss – vi lever än".
Men numera avråder Livsmedelsverket starkt från att äta stenmurklor och i nyare svampböcker räknas den som giftsvamp.
Att sälja färsk eller torkad stenmurkla till privatpersoner är förbjudet sedan 1996.
Stenmurkla innehåller höga halter av det cellskadande giftet gyrometrin, som kan orsaka akut förgiftning med kraftigt illamående, kräkningar, dubbelseende, kramper, skador på lever, njurar och röda blodkroppar och – i värsta fall – döden.
Kan orsaka cancer
Bara att vistas i ett rum med färska stenmurklor kan orsaka samma förgiftning.
Lika farligt kan det vara att åka en längre sträcka med dem i bilen, att andas in ångorna när de kokas eller att använda vattnet som de kokats i, i såsen.
Men även om man överlever både måltiden och tillredningen, som ska ske enligt konstens alla regler – torkning i tre månader och två avkok med nytt, kallt vatten eller tre avkok om de är färska – kan svampen på sikt orsaka svåra skador.
Tidigare trodde man att giftet i stenmurklan försvann under torkningen, men det försvinner aldrig helt, hur man än tillreder svampen, utan lagras i kroppen och är både cancerframkallande och har i djurförsök visat sig kunna leda till sterilitet.
Tillåtet på krogen
Men trots alla varningar och trots att Livsmedelsverket avråder från att äta stenmurkla får den fortfarande säljas konserverad på burk – och, paradoxalt nog, även serveras på restaurang.
Ett dubbelbudskap som gör det svårt för många att ta varningarna på allvar.
– Det är väldigt knepigt att Livsmedelverket inte vågar ta ställning. Jag tycker att stenmurklan ska förbjudas även på restaurang, säger Monica Svensson.
– Där kan man ju råka väldigt illa ut, om de har dålig kontroll. Jag har hört skräckhistorier om hur de har gjort stuvning på stenmurkla, där de har använt blötläggningsvattnet.
Missa inga nöjesnyheter – följ Nöjesbladet på Facebook