Nu kommer nya familjepolitiken
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18
Vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus ska skapa jämställdhet
Kvinnofälla eller valfrihet, jämställdhet eller onödigt krångel?
I dag kommer regeringens slutliga förslag om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.
Aftonbladet.se reder ut de familjepolitiska begreppen.
”En modern familjepolitik förenar jämställdhet och valfrihet”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han läste upp regeringsförklaringen i höstas. Det han tänkte på var förslagen om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.
Det första står för valfriheten, det andra för jämställdheten. Tillsammans har förslagen kritiserats av bland andra Jämo för att ta ut varandra. Mer jämställdhet med bonusen men å andra sidan mindre med bidraget.
I dag hamnar förslagen på riksdagens bord. Första juli genomförs reformerna. Så här är det tänkt att fungera.
Vårdnadsbidraget
Vårdnadsbidraget är frivilligt. Bara de kommuner som vill behöver införa det. Majoriteten av de kommuner som hittills sagt ja är borgerligt styrda.
Syftet är att öka föräldrarnas valfrihet. Vill man ordna barnomsorgen på något annat sätt än genom till exempel kommunal förskola ska man få ekonomisk möjlighet att göra det.
Bidraget ges till föräldrar med barn som är mellan ett och tre år.
Vårdnadsbidraget är skattefritt och kan som mest uppgå till 3 000 kronor per barn och månad.
Det kan inte kombineras med andra ersättningar som föräldrapenning, a-kassa, aktivitetsstöd, introduktionsersättning för flyktingar, sjuk- och aktivitetsersättning eller ålderspension.
Vårdnadsbidrag kan inte sökas om barnet går i vanlig förskola på heltid. Om barnet går i förskola på deltid kan man få vårdnadsbidrag för den övriga tiden.
Vårdnadsbidraget kan betalas ut även om båda föräldrarna jobbar heltid.
Bidraget räknas som en inkomst och påverkar rätten till annan ekonomisk hjälp, som socialbidrag.
Kritik mot förslaget:
Det riskerar att bli en kvinnofälla. Erfarenhet från andra länder visar att det främst är kvinnor som utnyttjat bidraget och därmed fått mindre tid i arbetslivet. Förslaget går emot regeringens egen arbetslinje genom att man uppmanar människor att vara hemma istället för att jobba. En del kommuner tvekar eftersom det är oklart hur stora kostnaderna blir och hur mycket merarbete det innebär.
Jämställdhetsbonusen
Syftet är att föräldrarna ska dela mer lika på ledigheten med barnen. Underförstått att fler pappor ska utnyttja föräldraledigheten.
Bonusen går till den förälder som varit hemma längst under förutsättning att han eller hon går tillbaka till jobbet och den andra föräldern tar över i hemmet. Om föräldrarna varit föräldralediga under lika många dagar går bonusen till den som är yngst. Mest bonus får de som delar helt lika på föräldraledigheten.
Bonusen kan som mest uppgå till 100 kronor per dag, eller 3 000 kronor per månad.
Föräldrarna måste själva ansöka om jämställdhetsbonusen. Det görs genom Försäkringskassan. Ansökan ska vara inne senast den 1 mars året efter det år då bonusen utnyttjades.
Bonusen betalas ut i efterhand, som en skatteåterbäring. Det går också att begära jämkning hos skatteverket och på så sätt få ut pengarna tidigare.
Man behöver inte vara gift eller sambo för att få jämställdhetsbonus. Däremot måste man ha gemensam vårdnad om barnet.
Kritik mot förslaget:
Kritiker menar att jämställdhetsvinsterna kan utebli eftersom regeringen samtidigt inför vårdnadsbidraget som av många beskrivs som en ”kvinnofälla” Bonusen är för krångligt utformad och svår att förstå. Eftersom pengarna kommer som en skatteåterbäring långt senare finns också en risk att många föräldrar struntar i att ansöka.
Kvar att genomföra i regeringens familjepolitik är barnomsorgspengen och mer pedagogik i förskolan. Barnomsorgspengen innebär att föräldrar ska ges större möjlighet att själva välja hur deras barn tas om hand. Bland annat ska det bli lättare att starta privata alternativ, som familjedaghem.