Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skott mot FN i oroligt Kosovo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Värsta oroligheterna sedan självständigheten – över 100 skadade

En FN-jeep har satts i brand i oroligheterna i Kosovo.

Kosovo skakas av de värsta oroligheterna sedan självständighetsförklaringen i februari.

Ett 30-tal FN-poliser och soldater har skadats under bråk i den serbdominerade delen av staden Mitrovica.

– Nato fördömer i starkaste ordalag våldet vi har sett i norra Kosovo idag. De upploppsmän som använt molotovcocktails, handgranater och möjligen automatvapen har allvarligt brutit mot lagen och FN:s resolution 1244, sade Nato-talesmannen James Appathurai på en presskonferens.

– Den här hårda reaktionen, med överdrivet användande av våld av FN-polisen och Kfor, som annars är ansvariga för säkerheten för alla invånare i Kosovo... kan leda till en upptrappning av våldet i regionen, sade i sin tur Serbiens president Boris Tadic enligt radio- och tv-kanalen B92.

Polisräd

Våldet bröt ut sedan FN-polis, understödd av soldater ur de Nato-ledda fredsbevarande Kfor-styrkorna, tidigt på måndagsmorgonen gått in för att gripa de serber som sedan i fredags ockuperat en domstol i Mitrovica där de tidigare varit anställda.

Tillslaget ledde snabbt till att en stor mängd demonstranter dök upp.

– Polis stormade in i byggnaden i morse vid 5.20-tiden. De satte handklovar på oss, sökte igenom kontoren och placerade oss i en polispiket. När vi sedan körde ut ur området stoppades den piket som jag färdades i av serber som förstörde den och befriade oss, förklarade en av ockupanterna, Dragoljub Drazevic, för AFP.

Livshotande

Demonstranterna kastade sten och molotovcocktails och rullade brinnande bildäck mot parkerade FN-bilar och trupptransportfordon. Tung svart rök och bråte fick hela området att likna en krigszon.

Över 100 personer skadades – ett 70-tal serber, drygt 30 FN-poliser från Polen och Ukraina och minst åtta franska Kfor-soldater.

En på vardera sidan – en ukrainare och en serb – uppgavs ha livshotande skador.

– En person har skjutits i huvudet, sannolikt av en krypskytt. Kulan gick rakt igenom, hävdade Marko Jaksic, serbisk politiker och direktör vid Mitrovicas sjukhus, för Reuters.

Höjd beredskap

Efteråt meddelades att FN tills vidare drar tillbaka sina poliser från norra delen av Mitrovica. Samtidigt har Kfor förstärkt bevakningen av de få albanska enklaver som finns i norra delen av Kosovo. Även i själv Serbien har beredskapen förstärkts, uppgav nyhetsbyrån Tanjug.

Biskop Amfilohije, i praktiken den serbiska ortodoxa kyrkans överhuvud på grund av patriark Pavles svaga hälsa, talade om att ”våldsverkare fortsätter att döda vårt folk”, rapporterade AFP.

Premiärminister Vojislav Kostunica meddelade därtill att regeringen nu diskuterar med Ryssland om gemensamma åtgärder för att stoppa ”alla former av våld mot kosovoserber”.

Kostunica ”fördömer starkt användandet av våld mot serber som är emot skapandet av en illegal stat på serbiskt territorium” hette det i ett uttalande, enligt Reuters.

Wiktor Nummelin/TT