Myndigheter går PR-kurser för miljoner

Publicerad 2015-04-04

PR- och lobbybyråer tjänar i dag storkovan på myndigheter.

Det handlar om över fem miljoner kronor varje månad som betalas för allt från medieträning av tjänstemän till debattartiklar och krishantering.

– I den här branschen kan man ta mycket betalt för ett ganska mediokert arbete, säger en tidigare medarbetare på en känd pr-byrå.

Skattebetalarna står för stora delar av pr- och lobbyföretagens vinster. Aftonbladet har begärt in fakturorna från de 24 största byråerna till myndigheter och kommuner sedan sommaren 2013.

Totalt handlar det om 104 miljoner kronor som betalats för allt från medieträning av tjänstemän till debattartiklar och krishantering.

För två år sedan gjorde vi en liknande undersökning, då med siffror från Ekonomistyrningsverket som visade att staten de senaste fem åren spenderat i genomsnitt 47,8 miljoner per år på pr och lobbybyråernas tjänster.

Försäkringskassan betalar mest

Nu visar Aftonbladets undersökning att det handlar om drygt 62 miljoner kronor per år, men då är även kommunernas kostnader inräknade.

Försäkringskassan är i det här sammanhanget en myndighet som gör av med mest pengar. Det är en myndighet som har granskats hårt av medier och har bland annat satsat på att medieträna sina medarbetare. Under vår granskningsperiod har de köpt tjänster av pr-byrån Prime för över 27 miljoner kronor.

En hel del av Skattebetalarnas pengar har gått till rena partsinlagor som har beställts av myndigheter och kommuner.

Gjorde en folder

I Lunds Kommun har man köpt propaganda för spårvägar. Fakturorna på sammanlagt över en kvarts miljon gick till pr-byrån Aspekta. En stor del av kostnaden gällde en partsinlaga som argumenterade för spårvägarna.

Frågan har varit omtvistad och det finns flera grupper som helt motsätter sig bygget.

– Informationen om projektet hade inte nått ut till Lundaborna, och vi gjorde en enkel folder som berättade varför spårväg är en bra idé, säger Åsa Mårtensson, kommundirektörens sekreterare.

Lunds kommun betalade även drygt 15 000 kronor för ”framtagande av debattartikel för nationell media”. Lobbybyråns debattartikel publicerades i Sydsvenskan den 10 januari förra året och undertecknades av direktörerna för tre bolag som samarbetar och är kopplade till kommunen och Region Skåne.

5000 kr i timmen

Trafikverket betalade 84 000 kronor till lobby-byrån JKL, som har knutit till sig förre statsministern Göran Persson. Syftet var att träna argumentation och budskap om Norra Länken, den nya trafikleden i norra Stockholm.

Kursen pågick i fyra halvdagar, vilket ger en prislapp på drygt 5000 kronor per timme. Den hölls i JKL:s lokaler på Sveavägen i Stockholm. En av kursledarna var Göran Perssons förre pressekreterare Anna Helsén.

Kursdeltagare var projektledare som jobbat med Norra Länken, men också Åse Malm, som är informationsansvarig på Trafikverket.

Varför gick du den?

– Jag ska också känna mig trygg och bekväm i mina kontakter med allmänhet och media.

Men du jobbar ju som kommunikationsansvarig, förutsätter man inte då att du har de kunskaperna redan?

– Jae... det kanske inte alltid ingår i min grundutbildning, även en kommunikatör kan behöva tränas på sånt för att känna sig väl till mods.

Enligt Aftonbladets källa, som har jobbat inom pr och lobbybranschen, är medieträning en mycket lukrativ verksamhet. Han uppger att det oftast inte kräver några större arbetsinsatser eller förberedelser, utan det går mest på rutin.

– Såna här kurser som ordnas är en kassako. 84 000 för fyra halvdagar är mycket, men det finns många som tar mycket mer.