Gyllene dynamon till Aftonbladets Maria Trägårdh

Uppdaterad 2015-03-22 | Publicerad 2015-03-21

Aftonbladets Maria Trägårdh prisades på kvällens Guldspadegala.

Hon är årets gyllene dynamo – priset som går till de bästa arbetsledarna.

– Grävande journalistik lönar sig och är viktigare än någonsin, säger hon.

Det prestigefyllda priset Guldspaden delas varje år ut av Föreningen Grävande Journalister till de som genom ”engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

Gräv 2015 hölls i år i Jönköping och i går kväll delades de fina priserna för årets avslöjanden i flera kategorier ut på Guldspadegalan.

Aftonbladets projektchef Maria Trägårdh prisades med Gyllene dynamon under galakvällen, priset går till årets arbetsledare.

– Oerhört hedrande och jag är väldigt glad över att få det här priset, säger Maria Trägårdh.

Första kvinnliga Guldspade-vinnaren

Hon har tidigare prisats för flera av sina avslöjanden. Bland annat var Maria Trägårdh första kvinna att vinna en Guldspade, den tilldelades hon 1992 för reportageserien ”VI och DOM”.

Hon har också belönats med Stora journalistpriset 1999 för artiklarna om biobanker där miljoner svenskars arvsmassa finns lagrad, en granskning som ledde till en lagändring.

Vilket pris värderar du högst?

– Jag värderar alla priser lika högt men de andra priserna är för enskilda avslöjanden eller granskningar jag gjort medan det här priset ser jag mer som ett pris över tid, säger Maria Trägårdh.

– Det här känns som en belöning för sättet vi jobbar med vår grävande journalistik och vårt berättande.

Gyllene dynamon får Maria Trägårdh med motiveringen ”Med envishet och passion utvecklar hon nya sätt att gräva”.

”Gräv lönar sig”

I sitt tacktal sa Maria Trägårdh att grävande journalistik lönar sig, att det inte bara är ”Zlatans domarutbrott som drar klick”.

Efter galan utvecklar hon resonemanget:

– I mitt jobb jagar jag klick men jag försöker också förändra världen. För mig finns det inte någon motsättning där. Den som säger att grävande journalistik inte är lönsam har fel, och den är viktigare än någonsin, säger hon.

Hon säger att ett exempel på lönsam, viktig journalistik är veckans publiceringar om kvinnor som mördas i sina relationer.

– Jag är oerhört stolt över Kerstin Weigls och Kristina Edbloms sexåriga granskning, säger Maria Trägårdh.

Nästa steg i det ständiga arbetet med att förnya och förbättra sättet att gräva, granska och berätta är poddserien #Fallet, inspirerad av den amerikanska succén ”Serial”.

Nytt format kommer snart

Några avsnitt är redan klara i krimreportern Anders Johanssons granskning av en morddom. Resten av de tolv delarna produceras vecka för vecka.

– Fallet är ett nytt försök att hitta nya sätt att presentera granskningarna vi gör och det är ett spännande format, säger Gyllene dynamo-vinnaren Maria Trägårdh.

– Inom några veckor kommer första avsnittet.