Socialstyrelsen medger brister

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

”Alla barnavårdsfall har inte utretts tillräckligt väl”

Socialtjänstens beslut att skilja barn och föräldrar åt sköts inte alltid på bästa sätt.

Det medger Suzanne Julin, jurist och avdelningsdirektör på Socialstyrelsen.

– Men det har successivt blivit bättre, säger hon till aftonbladet.se.

Frågan blev åter aktuell när en nyfödd pojke omhändertogs från sina föräldrar direkt på BB i Värnamo. Vårdpersonalen kritiserade kommunens beslut men ansvariga politiker försvarade sig: Beslutet var väl grundat och fattades efter en tio veckor lång utredning.

Vem som har rätt kan komma att avgöras i kammarrätten, men faktum är att det här är långt ifrån den första barnavårdsturedning som kritiseras.

Barns behov i centrum

– Man kanske inte har utrett alla fall tillräckligt väl och inte beaktat alla synpunkter. Man ska inte säga att det generellt har fungerat dåligt, men det har funnits brister, säger Suzanne Julin, avdelningsdirektör för Socialstyrelsens individ- och familjeenhet.

Nu sker en kvalitetshöjning.

Förra året gav Socialstyrelsen ut en bok med information om hur ett barnavårdsärende ska skötas på bästa sätt.

– Vi har också drivit projektet Barns behov i centrum. Det har som syfte att höja kvaliteten, öka rättssäkerheten och uppnå enhetlighet över landet. Systemet har fått stort genomslag i Sverige, säger Suzanne Julin.

Tunga frågor

– Barnperspektivet har blivit viktigare. Tidigare har man ägnat mer tid åt att beskriva föräldrarnas tillkortakommanden istället för att prata med barnen och lyfta fram deras bild.

Anton Strand, jurist som arbetat med flera fall där barn och föräldrar skiljts åt menar att kompetensen hos landets socialtjänster ofta är alldeles för dålig. Suzanne Julin på Socialstyrelsen håller med. Det måste bli bättre.

– Vi vet att det är många nyutbildade som får ta hand om barnavårdsärenden. Det är tunga frågor och många söker sig därifrån. Samtidigt är det här de svåraste fallen som finns. Nu har vi kommit med råd om vilken kompetens man ska ha för att klara av att sådana här utredningar.

Händer det att barn felaktigt skiljs från sina föräldrar i Sverige i dag?

– Det är svårt att säga. Man kan inte svara absolut ja eller absolut nej på den frågan. Men det har successivt blivit bättre.

ANNONS