Kossans utsläpp lika med bilens

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Forskare: Politiker bör ta frågan på allvar

Kossan - en riktig miljöbov.

Här idisslar en sann miljöbov.

Som en del av köttindustrin släpper kossan ut mer växthusgaser än transportsektorn.

– Jag skulle vilja att politikerna uppmärksammade köttätandet som det stora miljöproblem det är, säger forskaren Annika Carlsson-Kanyama till aftonbladet.se.

Ringlande bilköer, moln av avgaser och orimligt långa transporter.

Så ser bilden av klimathotet ut. Men det är bara en bild.

En annan är grönskande hagar, idisslande kor och välfyllda köttdiskar.

SVT:s Uppdrag granskning kan i kväll visa hur köttindustrin i själva verket står för mer utsläpp av växthusgaser än transportsektorn. Enligt en FN-rapport hela 18 procent av jordens årliga utsläpp.

Korna är värst

Och det spelar ingen roll om köttet är närproducerat. Det är djuren själva som släpper ut växthusgasen metan genom sin förmåga att äta gräs. Metanen är tjugo gånger värre för klimatet än koldioxiden. Korna är värst.

En ko släpper ut 100 kilo metan varje år. Det motsvarar mängden koldioxid som en bil som kör 1 000 mil spyr ut under ett år.

Varje kilo vanligt nötkött som vi köper orsakar 14 kilo växthusgasutsläpp.

Ändå pratar politikerna nästan aldrig om köttindustrins skador för miljön. Varför?

– Det är svårt att säga. Men det kanske är känsligt att rekommendera folk att äta mindre kött, eller så beror det på okunskap, säger Annika Carlsson-Kanyama, forskare i naturresurshushållning vid bland annat KTH i Stockholm.

”Enklare än byta bil”

– När Linda McCartney försökte gå ut med det här i pressen så tvärdog budskapet. Det togs aldrig upp som en nyhet.

Hon önskar att politikerna tog frågan på betydligt större allvar.

– Vill man ge folk råd om hur man blir klimatsmart så bör man ta med vikten av att äta mindre kött. Man behöver inte sluta äta kött helt. Men man kan ersätta det till en del med bönor och grönsaker. Det är enklare än att byta bil.

Styrmedel kan behövas

Att minska köttproduktionen är lika viktigt för att hejda klimatförändringarna som att få ner bilarnas avgasutsläpp menar Annika Carlsson-Kanyama. När det gäller bilar och avgaser inför politikerna styrmedel - som höjd koldioxidskatt. Styrmedel skulle behövas också när det gäller köttätandet.

– Det kan handla om information och olika sätt att uppmuntra vegetarisk mat, men man kan även diskutera skatter.

– På köpet skulle det också förbättra folkhälsan, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 klockan 20.00 onsdag kväll.