Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

De gör upp om partiledarposten

Uppdaterad 2015-02-16 | Publicerad 2015-02-14

Under veckan har toppkandidaterna i striden om partiledarposten utkristalliserats.

Den stabila gruppledaren Acko Ankarberg mot den unga, till synes mer radikala Ebba Busch Thor.

Inom partiet pratas det nu om allt ifrån ålder – till graviditet.

– Busch är gravid. Vi är ju ett familjeparti och frågan är om vi vill lägga partiledarbördan på en nyförlöst kvinna, säger en KD-källa.

Efter att Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund deklarerade att han skulle avgå, har partiet utlyst ett extra riksting den 25 april, där hans efterträdare ska väljas.

Sedan dess har spekulationerna varit många, och tre av dem som tippats som favoriter har sagt nej: EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, ex-bostadsministern Stefan Attefall och Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal.

”Hade behövts fler manliga alternativ”

I onsdags meddelade dock gruppledaren Acko Ankarberg, 50, att hon kandiderar. I går klev även Uppsalakommunalrådet Ebba Busch Thor, 28, fram som villig att ta över.

Även riksdagsledamoten Penilla Gunther ställer upp.

Några inom KD säger sig sakna valbara män.

– Jag hade blivit väldigt glad om Adaktusson klev fram. Det hade behövts fler manliga alternativ.

Bakgrund inom Livets Ord

Men alla personer inom partiet som Aftonbladet talat med, bedömer att striden nu står mellan Ankarberg och Busch Thor.

Busch Thor har bakgrund inom Livets Ord, uttalat att hon anser att abort inte är en mänsklig rättighet, och stöttade den mer konservativa kandidaten Mats Odell då han 2012 utmanade Hägglund om partiledarposten.

Ankarberg anses tillhöra den politiska mittfåran och har länge stått nära Hägglund och övriga partiledningen.

Men bland dem som Aftonbladet talat med anser de flesta att skillnaderna är överdrivna,

– Det är snarare en fråga om vilka de samarbetat med, och hur de uttrycker sig. Åsiktsmässigt står de i själva verket nära varandra. Ebba utmålas som ultrakonservativ, vilket inte stämmer. Acko beskrivs som socialliberal, men är mer höger än vad man kanske tänker. Hon har exempelvis senaste åren lett omstyrningsarbetet i partiet för att jaga moderata väljare, säger en källa.

”Är en vassare debattör”

Båda anses vara skickliga, och flera beskriver att båda inser att Kristdemokraterna ska ta ett större kliv fram inom integraions-, rätts- och försvarsfrågor.

Vissa stöttar inofficiellt Ebba Busch Thor, även om de utåt vill verka neutrala. De anser henne vara en kraft som kan vända utveckligen.

– Ebba är ung, och en vassare debattör och inspiratör. Hon har lättare att hitta möjligheter och gripa dem, på den politiska arenan. Acko är också väldigt bra, men har tvingats att ta en tråkig, administrativ roll som gjort henne lite nedsliten, säger en person.

Andra står bakom Acko Ankarberg, trots att de inte skyltar med det. De beskriver henne som en "doer", och alltid sig själv.

– Med den profil vi har på vår väljarkår är det bättre att ha fyllt 50 än att vara 28. Ackos ålder och bakgrund nära ledningen kan paradoxalt nog ge henne större politiskt svängrum, eftersom hon inte kommer behöva bevisa att har det gamla gardet i ryggen. Ebba kommer med sin högerstämpel nog tvingas visa sig mer vänster, säger en av dem.

”Är en drottningmakare”

Ett par av källorna tar upp det faktum att Ebba Busch Thor är gravid, och väntas få barn i maj. Själv har hon sagt till Aftonbladet att hon och maken ser barnet "som en möjlighet och en glädje och inte som ett hinder. Är det i något parti som man borde kunna kombinera både föräldraskap och partiledarskap så är det väl i Kristdemokraterna".

– Men vi är ju ett familjeparti och frågan är om vi vill lägga bördan av ett partiledarskap på en nyförlöst kvinna. Jag tror att många resonerar så och väger in detta faktum. Men det kommer säkerligen tas upp under utfrågningarna av kandidaterna i mars, och svarar hon då att hon inte ser några problem så är det väl så, säger en källa.

Flera tar upp Andreas Carlson, ordförande i KD:s största och viktigaste distrikt, som en nyckelperson. Vem han kommer att stödja anses kunna bli avgörande för hur distriktets, och även landets partimedlemmar, röstar.

– Han är en drottningmakare, säger en högt uppsatt kristdemokrat.

Carlson själv vill inte avslöja vartåt han lutar.

– De är båda väldigt bra. För min del viktigt att lyssna in vad medlemmarna i Jönköpings län tycker innan jag springer ut och ger mitt stöd till den ena eller den andra kandidaten.

Sara Skyttedal, som uppger att hon trots att hon tackat nej till att kandidera till partiledarposten är villig att ingå i en kommande partiledning, vill inte heller säga vem som är hennes favorit. Hon påpekar att KD minskat i vartenda riksdagsval sedan 1998.

– Jag vill se mer om hur de vill vända den här trenden. Vart står de i fråga om integrationen, Alliansens utveckling och decemberöverenskommelsen.