Regeringen tar emot palestinske presidenten Abbas

Publicerad 2015-02-09

Wallström: Det ger tillfälle att prata om hur Palestina kan bidra till fred

I morgon tas den palestinske presidenten Mahmoud Abbas emot av den svenska regeringen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) ser besöket som en chans att driva på för fred i Israel-Palestinakonflikten.

– Det ger oss tillfälle att prata om vad vi menar att Palestina kan bidra med i hopp om att kunna återuppta fredsförhandlingarna, säger hon.

Ett av de första beslut som Stefan Löfvens regering genomförde var att erkänna staten Palestina. Det inträffade den 30 oktober förra året och utrikesminister Margot Wallström motiverade det med regeringens förhoppning om fred.

– Vi väljer inte ena partens sida. Vi väljer att stå på fredsprocessens sida, sa hon.

Femårigt samarbetsavtal

För en tid sedan stod det klart att regeringen bjuder in den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till Sverige. Under besöket kommer han att träffa både kungen och statsminister Stefan Löfven men också Margot Wallström.

Bland annat ska ett femårigt samarbetsavtal mellan Sverige och Palestina undertecknas. Det förbereds just nu på Utrikesdepartementet.

– Det är ett femårigt samarbetsavtal som innehåller ett stöd som är inriktat på mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet, miljöaspekter och företagande för att få till stånd en ekonomisk utveckling för återuppbyggnad, säger Wallström.

– Men besöket ger oss också tillfälle att prata om vad vi menar att Palestina kan bidra med, i hopp om att kunna återuppta fredsförhandlingarna.

Vilka konkreta krav kommer ni att ställa på Palestina och Abbas?

– Framför allt handlar det om att inte trappa upp motsättningar och våldshandlingar utan att faktiskt göra allt för att se till att man bäddar för återupptagna fredssamtal.

"Unga måste få en framtid"

En stor del i arbetet, menar Margot Wallström, måste rikta sig mot unga människor.

– Vi tror att det här bidrar till att skapa lite hopp för de palestinier som hittills har fått välja mellan en ganska hopplös situation där man inte ser någon framtid eller att ta till våld. Det måste öppnas en politisk väg mellan de här två alternativen. Det kommer att vara viktigt för regionen, om unga palestinier faktiskt kan känna att det finns en framtid.

Även den palestinska myndighetens kontakter med terrororganisationen Hamas kommer att beröras under president Abbas besök.

– Det är sånt vi kommer att diskutera. För det första så måste man avstå från våld. Vi måste se till att de gör allt för att man ska avstå från våldshandlingar och driva Hamas i rätt riktning. Vi vill ge stöd till krafter som är konstruktiva och inte tar till våldshandlingar, säger Wallström.

Utrikesministern poängterar samtidigt att Sverige inte har några kontakter med Hamas.

– Hamas är en terroristorganisation, jag och vi har ingen annan synpunkt än den EU har där. Vi jobbar med Abbas och den palestinska myndigheten, Fatah, så det är den vägen vi måste driva också våra synpunkter och krav.

Israeliskt missnöje

Regeringens erkännande av Palestina har fått Israel att gå i taket. Som en markering mot Sverige kallade man hem sin ambassadör från Stockholm.

– Vi är väldigt missnöjda med beslutet och måste tydligt markera det, sa ambassadören Isaac Bachman.

Sedan dess har relationen mellan Sverige och Israel setts som mycket frostig. Bland annat meddelade Israel att "man inte hade tid" att ta emot Wallström vid hennes planerade besök i landet, något som tolkades som ytterligare missnöje. Stefan Löfven träffade dock den israeliske premiärministern i samband med den stora manifestation som hölls efter terrorattackerna i Paris.

Det har sagts att relationen med Israel varit sämre än på många år efter Sveriges erkännande av Palestina. Hur ser du på att Abbas besök kan försämra relationerna ytterligare?

– Jag tycker det känns överdrivet att påstå det. Vi hade förutsett att det skulle bli en reaktion från Israel när vi tog beslutet om att erkänna Palestina. Och de har markerat mot det. Men vi upprätthåller många relationer med Israel både kulturellt, ekonomiskt och på alla möjliga sätt med Israel. Jag tycker inte att man ska måla upp något katastrofscenario, säger Wallström.

Enligt utrikesministern kan en del av det höga tonläget förklaras av att Israel just nu är mitt inne i brinnande valrörelse. Valet avgörs den 17 mars.

– Valrörelsen innebär att allting blir känsligare och att man kanske tar ställning utifrån vad man hoppas ska bli resultatet. Vi får bara hoppas att det är de som vill ha fred som går framåt i valet.

Mahmoud Abbas anländer till Stockholm i eftermiddag och lämnar staden igen på onsdag morgon. Besöket omgärdas av stort säkerhetspådrag och trafiken i city väntas påverkas rejält.