Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Poliselev misstänks för maffiakontakter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-10

28-åring avstängd från polisutbildning efter misstänkt inblandning i spelhärva

28-åringen hade bara någon månad kvar på sin utbildning men får inte gå klart skolan så länge han är brottsmisstänkt. Om han frias kan han återuppta studierna.

En 28-årig poliselev som misstänks för grov brottslighet i samröre med spelmaffian i Göteborg har stängts av från sin utbildning.

Mannen överklagade beslutet men överklagandet avslogs.

– Han får gå klart utbildningen om han frias. Inte annars, säger Ingmar Bergman på Polishögskolan.

Ingmar Bergman, polishögskolan.

Det var i slutet på november förra året som polisen slog till i en landsomfattande insats mot illegal spelverksamhet. Operationen gick under namnet ”Las Vegas” och flera gripanden och anhållanden gjordes. En av de som anhölls var den 28-årige poliseleven från Göteborg som misstänks för medhjälp till grov ekonomisk brottslighet.

Räckte inte till häktning

Under perioden 20-22 november 2007 satt mannen anhållen och misstänks enligt kammaråklagare Carl Bergström fortfarande för brott.

Bevisningen mot mannen var dock inte tillräckligt stark för att den skulle räcka till en häktning och han befinner sig i dag på fri fot.

Den 30 november beslutade ledningen för polishögskolan att stänga av honom från utbildningen i väntan på att brottsutredningen skulle bli klar. Han hade då bara någon månad kvar på utbildningen innan han skulle ut på aspirantpraktik när polisen genomförde operation ”Las Vegas”.

28-åringen överklagade beslutet och bad att få gå skolan färdigt.

Förnekar brott

Som argument för att han skulle få återuppta sin utbildning anförde mannen bland annat att han inte blivit häktad och att han lämnade så utförliga svar han kunde i polisförhören. Han förnekar all inblandning i brott.

– Men vi har kollat med åklagaren och han är fortfarande misstänkt. Så länge han är det får han inte gå på utbildningen. Men om han frias får han återuppta studierna igen, säger Ingmar Bergman.

Hur starka eller svaga bevisen mot mannen är har ingen betydelse för polishögskolans beslut att stänga av honom, förklarar Bergman.

– Så länge han är misstänkt får han inte gå kvar.

Han har själv ingen djupare kunskap om hur misstankarna mot poliseleven ser ut.

– Jag har inte sett några förhör. Det är omfattande sekretess kring ärendet.