Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Imamen: Blir inte jihadister av religiösa skäl

Uppdaterad 2015-01-22 | Publicerad 2015-01-21

Talesperson på Islamiskt kulturcenter: Efter Paris måste vi vakna

Fler och fler svenskar åker till Mellanöstern för att strida med Islamiska staten.

Och efter terrordåden i Paris växer oron för vad de kan göra när de kommer tillbaka.

– Vi måste vakna, säger Mohamed Adde på Islamiskt kulturcenter i Rinkeby.

Säkerhetspolisen uppskattar att 300 unga män kan ha rest från Sverige för att träna och strida med IS och andra islamistiska terrorgrupper.

Efter terrodåden i Paris i början av januari växer oron för vad de kan göra när de väl kommer tillbaka till Sverige. Bröderna Cherif och Said Kouachi, som utförde attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo, hade båda vapentränats av terrorgruppen al-Qaida i Jemen. Och Amedy Coulibaly, som först sköt ihjäl en polis och nästa dag fyra kunder i en kosherbutik, hade svurit trohet till Islamiska staten.

– Det är jätteviktigt, det som händer nu. Efter Paris måste vi vakna, säger Mohamed Adde, kontaktperson och säkerhetsansvarig för Islamiskt kulturcenter i Rinkeby.

Hela samhället

Han påpekar att ingen kan radikaliseras över en natt och att det därför krävs utbildning för att upptäcka ungdomar som är på väg åt fel håll.

– De första som har chansen att märka något är föräldrarna. Därför har vi haft diskussioner, föreläsningar och utbildningar om hur familjer ska förstå att deras söner är på fel spår, säger Mohamed Adde.

Den 3 februari har föreningen även bjudit in representanter för Säpo, närpolisen, stadsdelsnämnden och andra lokala moskéer för att diskutera problemet.

– Hela samhället måste utbildas. Men man kan kan inte bara tänka på hur man ska stoppa folk från att åka, man måste också tänka på hur man ska ta hand om dem som redan är där när de kommer tillbaka. Det kan hända att de är arbetslösa och tänker att de inte har någon framtid. Då måste vi ha en handlingsplan så att det inte blir som i Paris.

Vill immunisera

Salahuddin Barakat från Malmö – imam, teolog och ordförande för Islamakademin – säger att han själv sett hur ungdomar radikaliserats för att sedan åka utomlands och strida för terrorgrupper som Islamiska staten.

– Det har varit väldigt utsatta personer, ekonomiskt och socialt sett.

De främsta orsakerna till att ungdomar blir jihadister är inte religiösa, säger han.

– Man vill förändra läget, man känner inte att man hör hemma här, man har ingenting annat som håller en kvar här i landet.

I likhet med Mohamed Adde är han övertygad om att utbildning är det främsta vapnet i kampen mot jihadismen.

– Vi ser till att ge ungdomar en gedigen utbildning i muslimsk troslära, teologi och rättslära, för att på så sätt immunisera dem från att påverkas av den retorik som används av dessa grupper.

"Begränsade resurser"

Samtidigt säger Salahuddin Barakat att det finns en gräns för hur många hans egen organisation kan nå ut till.

– Vi har begränsade resurser men kämpar mot en organisation med massa pr och möjligheter att göra proffsiga videor.

– Vi jobbar som vi alltid har gjort mot religiös extremism, inte bara våldsbejakande utan extremism i allmänhet. Det är en del av vårt dagliga uppdrag som religiösa representanter. Men självklart blir det väldigt aktuellt när allt detta pågår.

En skillnad, säger han dock, är att Islamakademin på sistone även börjat samarbeta med andra samhällsinstanser.

– Jag tror att andra delar av samhället börjar förstå att man måste arbeta aktivt med sådant här. Generellt finns det ett större samarbete mellan kommuner och församlingar nu. Via församlingar kan man som kommun nå sådana personer man inte kan nå annars.