Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Hyckleri av vissa ledare i marschen”

Publicerad 2015-01-11

Ett stort antal ledare från världens alla hörn deltog i dagens marsch i Paris.

Flera av dem representerar länder där journalister förföljs.

– Det är underligt att se Turkiets premiärminister gå armkrok med Hollande, när Turkiet för bara några år sedan var det land som fängslade flest journalister, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser.

I Paris och Frankrike marscherade och manifesterade drygt 3,7 miljoner människor för att visa sitt stöd för offren vid attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo, den judiska matbutiken och för press- och yttrandefrihet i allmänhet.

Bland de som marscherade i Paris, tillsammans med Frankrikes president François Hollande, fanns flera världsledare från länder där pressfrihet och yttrandefrihet inte representeras.

– Det är givetvis bra att attackerna fördöms från världens alla hörn, men det finns något väldigt hycklande i att man ser länders representanter marschera i Paris samtidigt som det begås enorma övergrepp mot journalister på hemmaplan, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Vad tänkte du när du såg de här ledarna på plats i Paris?

– Jag blev på sätt och vis förvånad. Hur kan de se journalister i ögonen när de vet vad som pågår i de egna länderna. Samtidigt är ledare i de här länderna ofta populistiska och gillar att synas tillsammans med andra världsledare och gnugga axel med europeiska statsöverhuvuden.

”Finns extrema problem”

Jonathan Lundqvist nämner bland annat utrikesministrarna från Ryssland, Algeriet, Förenade Arabemiraten, Gabons president och premiärministern från Turkiet Ahmet Davutoğlu.

– Det är underligt att se Turkiets premiärminister gå armkrok med Hollande, när Turkiet för bara några år sedan var det land som fängslade flest journalister räknat i absoluta tal. Alltså fler än i Kina. Det finns extrema problem med pressfrihet och yttrandefrihet i Turkiet, säger Jonathan Lundqvist.

Kan händelserna i Paris och marschen göra att man börjar ta större hänsyn i de här länderna?

– Jag är optimist. Det vore givetvis bra om det blir så att vi går samman som samhälle. Länderna har olika långt att gå, men det vore fantastiskt om Turkiet vaknade upp ur sin Törnrosa-sömn och insåg att yttrandefrihet var en viktig sak.

– Samtidigt är jag också realist och jag tror att det är osannolikt att det skulle ske. Därmed inte sagt att det inte blir så, men nu är det upp till bevis för de här länderna om de vill vara med i finrummet gällande pressfrihet, säger Jonathan Lundqvist.

”Får inte spotta på gravarna”

De världsledare som tillhör de länder som kritiseras kommer från hela världen, också från västra Europa.

– Vårt pressfrihetsindex är en lista med 180 länder. Var gränsen går då man fortfarande kan anses ha färska äpplen i korgen är svårt att säga, men de jag tidigare nämnt ligger ju klart på fel sida. Även Frankrike har ju dock tvivelaktiga lagar, till exempel att man förbjuder hädelse, säger Jonathan Lundqvist.

Hur man inom Reportrar utan gränser kommer att jobba vidare efter händelserna i Paris är ännu inte bestämt, men på fredagen släppte den internationella moderorganisationen Reporters Without Borders ett pressmeddelande om att länder som inte respekterar pressfriheten deltog med representanter vid marschen i Paris.

– Vi måste visa vår solidaritet med Charlie Hebdo utan att glömma alla andra Charlie i världen, säger generalsekreteraren Christophe Deloire och fortsätter:

– Vi får inte låta pressfrihetens bovar spotta på Charlie Hebdos gravar.

De här marscherade från länder där pressfriheten u någon mån inte respekterats

Ländernas placering på Reportrars utan gränsers pressfrihetsindex 2014 anges inom parentes. Listan på länder är ett urval.

Sammanställning till stor del baserad på Daniel Wickhams.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu. Turkiet var nyligen det land som fängslade flest journalister i absoluta tal.

Källa.

(154/180)

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry. Landet fängslat personal tillhörande Al Jazeera och fotojournalisten Shawkan.

Källa.

(159/180)

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Ryssland underminerar enligt Reportrar utan gränser informationsfrihen. Hösten 2014 fängslade man en journalist för att ha förolämpat en regeringsmedlem.

Källa.

(148/180)

Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra. Landet har fängslat en journalist i 15 månader utan åtal.

Källa.

(121/180)

Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdyllah bin Zayed Al Nahyan. Landets myndigheter belade en journalist med munkavle i en månad utan åtal.

Källa.

(118/180)

Gabons president Ali Bongo. Journalisten Jonas Moulenda flydde till Kamerun efter att ha mottagit dödshot i samband med att han rapporterar om rituella mord i landet.

Källa.

(98/180)

Kung Abdullah II bin Al-Hussein av Jordanien. Landet fängslade förra året en palestinsk journalist till 15 års fängelse och straffarbete.

Källa.

(141/180)

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Förra året dödades sju journalister (Näst flest i världen 2014) på palestinska områden.

Källa.

(96/180)

Palestinas president Mahmoud Abbas. Han har låtit fängsla flera journalister som förolämpade honom 2013.

Källa.

(138/180)

Tunisiens premiärminister Mehdi Jomaa.

Nyligen dömdes en bloggare till tre år fängelse för att ha förtalat armén.

Källa.

(133/180)

Boyko Borisov, premiärminister i Bulgarien. 2013 attackerade polis journalister och bloggare som bevakade en demonstration.

Källa.

(100/180)

Georgiens premiärminister, Irakli Gharibasjvili. Säkerhetsstyrkor attackerade journalister som rapporterade från en regeringskritisk demonstration 2011.

Källa.

(84/180)

USA:s justitieminister Eric Holder. Nyligen greps flera journalister våldsamt i samband med protesterna i Ferguson.

Källa.

(46/180)

Greklands premiärminister Antonis Samaras. Polis överföll och skadade två journalister i juni förra året.

Källa.

(99/180)

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg. Amnesty riktar kritik mot att Nato ännu inte stått till svars för att 1999 ha dödat 16 serbiska journalister.

Källa.

(-)

Malis president Ibrahim Boubacar Keïta. En fransk reporter utvisades 2013 efter att ha rapporterar om bristande mänskliga rättigheter i landet.

Källa.

(122/180)

Qatars Sheikh Mohamed Ben Hamad Ben Khalifa Al Thani. En poet dömdes 2013 till 15 års fängelse för att ha publicerat regeringskritisk poesi.

Källa.

(113/180)

Khalid bin Ahmed Al Khalifa, diplomat från Bahrain som arbetar som landets utrikesminister. Landet fängslar näst flest journalister per capita.

Källa.

(163/180)

Premiärministern i Slovenien Miro Cerar. En bloggare dömdes 2013 till sex månaders fängelse för förtal.

Källa.

(34/180)

Irlands premiärminister Enda Kenny. I landet är hädelse brottsligt.

Källa.

(16/180)

Polens premiärminister Ewa Kopacz. Myndigheter slog till mot magasinet Wprost i juni i år för att försöka beslagta inspelningar som ansågs pinsamma för det styrande partiet.

Källa.

(19/180)

Storbritanniens premiärminister David Cameron. Tidningen The Guardian fick dokument förstörda av myndigheter, som också hotade med rättegång.

Källa.

(33/180)

Saudiarabiens ambassadör i Frankrike, Mohammed bin Ismail Al Al-Sheikh.

Bloggaren Raif Badawi dömdes i fredags, 9 januari, till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha förolämpat Islam.

Källa.

(164/180)

Sveriges statsminister Stefan Löfven. Reportrar utan gränser var starkt kritiska när tre Expressen-journalister år 2012 dömdes för vapenbrott, efter att en av dem köpt en pistol för att visa hur enkelt det var.

Källa.

(10/180)

ANNONS