Gröna kometen kan(ske) ses med blotta ögat

Uppdaterad 2015-01-06 | Publicerad 2015-01-05

Ta en paus och titta upp mot himlen.

I januari har du chansen att se något unikt när kometen Lovejoy flyger förbi jorden.

Lovejoy upptäcktes så sent som i augusti förra året och kommer svischa förbi jorden på relativt kort avstånd, drygt 70 miljoner kilometer. Det som gör kometen speciell är att mer eller mindre vem som helst kan se den.

Lovejoy omges av ett grönt sken. Skenet är enligt Nasa en följd av att flera gaser, bland annat Dicyan mixas. När det sedan blir upplyst av solljus skapas ett grönt vackert sken.

Runt den 7 januari skiner kometen som mest. Om vädret är på människosläktets sida kan kometen synas med blotta ögat om du är på en mörk plats, långt från storstädernas ljus.

Susar förbi Lepus

Astronomer använder ett särskilt system för att mäta himlakroppars ljusstyrka, ”skenbar magnitud”. Till exempel har solen – 26,7 och dvärgplaneten Pluto + 14. Gränsen för att se något med blotta ögat ligger på cirka + 7. Om du använder ett amatörteleskop kan du se upp till + 15. Lovejoy beräknas ligga på ca + 4,6 den 7 januari.

Om du tittar på stjärnkartan i bildspelet kan du se att Lovejoy susar förbi Lepuskonstellationen på södra stjärnhimlen med riktning mot Taurus. Lepus, Haren på svenska, syns bra från Sverige.

Dröjer till nästa chans

Kometen Lovejoy är döpt efter sin upptäckare, australiensaren Terry Lovejoy. Det officiella namnet är mindre smickrande C/2014 Q2. Sajten space.com har räknat ut var och hur du lättast ser kometen den sjunde januari. Du kan se den när som helst på dygnet, beroende på om du har teleskop eller inte.

Om du är sugen på att se Lovejoy gäller det att ta chansen. Nästa gång den dyker upp nära jorden är om cirka 10 000 år.