Gravid kvinna söp – nu åtalas hon

Publicerad 2014-11-29

Nu kan mamman fällas för brott

Mamman söp våldsamt under hela graviditeten. Hennes dotter föddes med mycket svåra alkoholrelaterade skador.

Utsatte kvinnan sitt ofödda barn för brott?

Frågan ska nu avgöras i en unik rättegång i brittisk domstol.

Under hela graviditeten drack kvinnan kopiösa mängder alkohol. En halv flaska vodka och åtta burkar starköl per dag. Hennes dotter föddes med svåra alkoholrelaterade skador och fick flera funktionsnedsättningar.

I dag är flickan sju år.

Nu driver de lokala myndigheterna - som har ansvaret för barnet - en rättslig process för att hon ska få ersättning från brittiska brottsoffermyndigheten, CICA, uppger nyhetsbyrån AFP.

"Hänsynslöst"

För att flickan ska kunna få skadestånd måste fallet drivas via domstol. Den avgör om mamman begick ett brott mot barnet när hon söp under graviditeten.

Advokaterna menar att mammans beteende var "hänsynslöst".  Och även om hon saknade uppsåt att skada sitt barn, så hävdar advokaterna att hon under graviditeten ska ha pratat om sina alkoholvanor med vårdpersonal - och ändå "tagit risken" att fortsätta dricka.

Om kvinnan fälls kan barnet få skadestånd, trots att det inte är ett brott att dricka alkohol och trots att flickan var ett foster när hon utsattes.

Prejudicerande dom

I lägre instans förlorade barnets advokater mot CICA. Domstolen ansåg att ett foster i juridisk mening inte är en person och därför inte kan vara brottsoffer. Flickans advokater överklagade.

Dom kommer om en vecka. Den blir principiellt viktigt. Om flickan vinner kan det medföra att gravida som dricker alkohol i Storbritannien kan åtalas. Det befarar två frivilligorganisationer för kvinnors rättigheter.

De som stödjer flickan hänvisar till hennes och ofödda barnens rättigheter. I Daily Mirror undrar en ilsken läsare: "Hur är det med rättigheterna för den lilla flickan i detta fall, vars liv för alltid skadats på grund av det hennes mor gjort".