Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

84-åringen glömdes på äldreboende – dog

Publicerad 2014-11-29

Den äldre kvinnan hade precis flyttat in på äldreboendet och flera gånger varit orolig för att alarmknappen inte fungerade.

När personalen en kväll rullade ut henne på balkongen för att röka glömdes hon bort – och dog.

– Det är en sorglig händelse för alla inblandade, säger Cathrine Eriksson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Bjuv.

I mitten av augusti hade den 84-åriga kvinnan flyttat in på ett äldreboende i skånska Bjuv.

I en anmälan inskickad till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, går att läsa hur hon flera gånger uttryckt sin oro för att hon inte fått sitt larm att fungera. Särskilt orolig har hon varit för att bli bortglömd när hon fått hjälp ut på balkongen för att röka.

Hände ändå

Även hennes anhöriga har varit involverade och på äldreboendet hade man arbetat för att öka hennes trygghet, bland annat genom att köpa in en timer eller äggklocka för att påminna personalen om att hon fanns på balkongen.

Trots det så inträffade precis vad 84-åringen varit orolig för – bara en dryg vecka efter att hon flyttat in, vilket Helsingborgs Dagblad först rapporterade.

Vid 20.45 fick hon hjälp ut på balkongen, men först vid 22.10 var nattpersonalen där och upptäckte henne. Då hade kvinnan avlidit, sittande i sin rullstol.

– Det som hände var att de som jobbade under natten inte varit med under ett möte vi haft på dagen där vi gick igenom vad vi kommit överens om. Sedan blev det en kommunikationsmiss när nattpersonalen som fått information om kvinnan fick annat att göra och glömde att informera vidare, säger Cathrine Eriksson, chef för Bjuvs vård- och omsorgsförvaltning, till Aftonbladet.

Gjort anmälan

Efter att Bjuvs kommun själva gjort en rapport har det även gjorts en Lex Sarah-anmälan till IVO som nu ska undersöka händelsen.

– Vi vill att man ska titta på om vi har tagit tillräckliga åtgärder. Det är ju ett misstag som har begåtts, säger Cathrine Eriksson.

Vid äldreboendet har man redan sett över sina scheman och i framtiden kommer personalskiftet inför natten att ske samtidigt, i stället för vid olika tillfällen under kvällen.

– Det är för att man ska kunna göra en överrapportering samtidigt för all personal. De ska även skriva ner det som rapporteras, så att det inte bara är en muntlig rapportering.

Det är oklart vad exakt den 84-åriga kvinnan avlidit av.