Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Erik, 25: ”Får jag runka till din bild?”

Uppdaterad 2014-11-27 | Publicerad 2014-11-20

”Får jag runka till din bild?”

Så skriver 25-årige Erik till ”Elin”, 12 år, på nätet.

När Aftonbladets startar fiktiva nätkonton på Kamrat.com och Kik får vi hundratals svar från vuxna män.

– Det skulle kunna vara din eller min dotter, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg.

Han heter Hans, är 45 år, och vill träffa mig.

”Hej sötis”, ”E du modell?”, ”Rakad?”

Att jag heter Elin, är 12 och gillar fotboll bryr han sig inte om. Han vill att jag visar mig naken i webbkameran. Överkroppen, till att börja med.

I utbyte ska han köpa saker till mig. Trosor, väskor – vad jag vill.

Han är inte ensam. När Aftonbladet utger sig för att vara en 12-årig och 14-årig tjej på nät­forumet Kamrat.com får vi kontakt med 23 respektive 70 olika män på ett dygn. Efter fyra veckor har vi fått över 1 000 svar.

Erbjuder oss sex

Vi blir tillfrågade att skicka nakenbilder eller Skypeadresser. Andra erbjuder oss att sälja sexuella tjänster. ”Vill du ha 20 centimeter i din tighta lilla fitta?” ”Får jag runka till din bild?” ”Vad gör du för 500 kronor?” Det trots att Kamrat.com har ett strikt förbud mot sexuella kontakter. De som bryter mot reglerna utesluts ur forumet, enligt hemsidans ordningsregler.

Signaturen Rawks93 skriver: ”Hej (: du är riktigt snygg, är du intresserad av att tjäna pengar?” Han betalar 1 000 kronor för en avsugning och kan tänka sig att betala resan till Skövde om ”Elin” ställer upp.

”Krillesthlm1” vill också betala för sex. Han skriver till 14-åriga ”Emma” och berättar att han är 39 år och väktare. Han har varit med yngre tjejer förut. I utbyte mot sex erbjuder han vitt vin och fyra paket cigaretter.

Har ökat lavinartat

Andra pressar Elin och Emma att skicka bilder. ”Skicka en bild på dig så kanske jag slutar”, skriver ”Biffulicious”. Får han inga bilder kommer han att fortsätta skicka nakenbilder på sig själv.

Antalet groomingfall har ökat lavinartat de senaste åren. Hur många kontakter som sker utan polisens vetskap är omöjligt att säga, menar Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör vid gruppen mot sexuella övergrepp på barn vid Rikskriminalpolisen.

– Det är ett enormt mörkertal. De här fallen brukar börja med några få anmälningar men när vi sätter oss in i dem sväller de ofta betydligt. Hur många kontakter som faktiskt sker kommer vi nog aldrig veta.

Offrens medelålder är 13 år. Den genomsnittliga gärningsmannen är 35 år och man.

– De brukar kallas hebefiler. De är sexuellt intresserade av barn och ungdomar som nått puberteten. Ungdomarna kan vara 12 eller 18 år, egentligen spelar det ingen roll, så länge de inte hunnit bli vuxna kvinnor, säger Jörgen Lindeberg.

Mötet grundar sig ofta i en nyfikenhet hos barnet, enligt Anna Norlén, psykolog och psykoterapeut vid Ericastiftelsen.

– Barn och ungdomar är nyfikna på sex, ofta i tidigare ålder än vad vi vuxna vill tro. Chattforumet blir en arena att utforska det. När för­övaren tar det första initiativet kan ju barnet vara med på det, utifrån sin nyfikenhet. Och det vore inga bekymmer om det skedde i ett forum där man bara mötte jäm­bördiga. Men så är det inte, de här personerna är ofta ute efter något annat. De manipulerar och lurar, till och med hotar, barnen som till slut tappar kontrollen över situationen.

Hoten tilltar snabbt

Tillvägagångssättet är ofta detsamma.

I början är tonen vänlig. Komplimanger, småprat. Men hoten kommer snabbt, ibland redan efter några minuter.

– De här männen är bra på att manipulera och kan påstå att de har en nakenbild på flickan som de hittat på nätet. Det räcker för att pressa de här flickorna att gå med på nästan vad som helst. Det sista de vill är att mamma och pappa ska få se den där bilden, säger Jörgen Lindegren.

– Det är det som är så läskigt. Det skulle kunna vara din dotter, eller min.

Han beskriver hur spårning av gärningsmännen blivit allt svårare.

– De unga har alltmer börjat

röra sig bort från vanliga nätforum som Hamsterpaj och Kamrat och finns mer och mer på internationellt ägda applikationer i mobilen. Då är det bara i extrema undantagsfall som vi kan få fram upp­gifter. Vårt jobb blir helt enkelt att lägga pussel.

Skaffar nya alias

Han uppmanar fler att anmäla.

– Förutsättningen för att vi ska kunna gå vidare är att anmäla. Hur fruktansvärt det än känns.

Flera av de meddelanden som skickats till Elin och Emma är ”solklara regelbrott”, enligt Kamrat.com.

– Personer som uttrycker sig så här skulle slängas ut direkt och vi skulle även försöka spärra personen från att registrera sig igen, säger Tobias Lind, en av grundarna.

Men metoden är ofta verkningslös, berättar han. Personerna återkommer hela tiden – med nya alias och från nya IP-adresser.

– Att det finns personer i vårt samhälle som intresserar sig för barn sexuellt är tyvärr en realitet. De som är lite bevandrade på nätet kommer alltid att hitta ett sätt att kringgå reglerna.

Få brott lagförs

  Groominglagen – förbud mot att kontakta barn i sexuellt syfte – infördes 2009.

Under 2013 rapporterades 191 fall av grooming. Året innan var antalet anmälningar 149. Av sammanlagt 617 anmälda fall mellan 2009 och 2012 har bara fem lagförts.

Även utnyttjande av barn för sexuell posering har ökat. Under 2012 och 2013 anmäldes 620 respektive 758 fall. Nästan fem gånger fler än under 2009, då antalet anmälda fall 127, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

2013 uppgav 17 procent av Sveriges unga att de själva hade, eller att de kände någon som blivit utsatta för grooming på nätet.

Källa: Brå, ECPAT