Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så vill SD tvinga till sig makt

Publicerad 2014-11-18

Vapenskramlet från Sverigedemokraterna fortsätter.

Just nu pågår en intern process där partiet undersöker möjligheterna att tvinga till sig politiskt inflytande genom att fälla regeringens budget, erfar Aftonbladet.

– Vi får sätta hårt mot hårt, säger en SD-källa.

Onsdagen den 3 december blir en ödesdag för regeringen och statsminister Stefan Löfven (S). Då ska riksdagen rösta om ramarna för den budget som presenterades tidigare i höstas. Om SD väljer att rösta på Alliansens budgetalternativ i den slutgiltiga omröstningen får regeringen inte tillräckligt med stöd. Då väntar regeringskris.

SD har hittills inte gett besked om hur de ska göra – lägga ned sina röster som man gjort tidigare eller rösta på Alliansen.

När partiet presenterade sin egen skuggbudget meddelade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson att man skulle lyssna av stämningen i partiet innan man fattar beslut.

”Inte tagit ställning”

På måndagsmorgonen träffades partiledningen och ordförandena i de olika SD-distrikten i Stockholm. På mötet gick ekonomiska talespersonen Oscar Sjöstedt igenom läget inför budgetomröstningen.

Efter mötet var beskedet detsamma som tidigare. Partiet har ännu inte fattat något beslut.

– Vi kom inte fram till någonting, jag har redogjort för hur vi resonerar, var vi ligger och där har vi fortfarande inte tagit ställning, säger Sjöstedt.

Det är partiledningen och de 49 ledamöterna i riksdagsgruppen som slutligen fattar beslutet om hur SD ska gå tillväga. Enligt källor inom SD pågår nu ett intensivt arbete där man väger för- och nackdelar med att fälla Stefan Löfvens första budget.

Enligt vad Aftonbladet erfar är en av de viktigaste bitarna i diskussionerna om man, genom att fälla regeringen, kan tvinga till sig inflytande. Inget av de andra riksdagspartierna vill i dag förhandla med SD. Det innebär bland annat att man helt saknar inflytande i sin överlägset viktigaste fråga - invandringspolitiken.

Kaosartad situation

Källor inom SD säger att ett beslut om att rösta på allianspartiernas budget inte skulle ses som ett stöd för den politiken - utan som ett sätt att tvinga fram inflytande.

– Vår största sak är att förändra invandringspolitiken. Det spelar egentligen ingen roll om den ena sidan tycker att vi ska sänka pensionärsskatten och den andra sidan tycker tvärtom. För de pengarna finns ändå inte om man fortsätter så här. Det kan bli så att vi får sätta hårt mot hårt, säger en källa inom SD.

Just nu pågår en process där ledningen och partisekreteraren Björn Söder undersöker hur gräsrötterna ställer sig till den kaosartade situation som skulle uppstå om SD tvingar fram en regeringskris.

– Om regeringsombildningarna skulle misslyckas och det så småningom leder till nyval vill vi veta vilka förutsättningar vi har som parti att genomföra en ny valrörelse, säger Söder.

Samtidigt har anklagelserna mot SD haglat. Flera partiledare har sagt att de bara ägnar sig åt ett spel för att få medial uppmärksamhet.

”Rätt övertygad om att budgeten går igenom”

Källor inom Socialdemokraterna menar dock att man inte tror att SD kommer göra verklighet av sitt hot.

– Jag är rätt övertygad om att budgeten går genom. Det skulle vara ett mycket stort steg för SD att fälla regeringens budget. Det är inte säkert att man vill gå till nyval med att man röstat mot en budget med satsningar på äldreomsorgen och sänkt pensionärsskatt, säger en S-källa.

Stefan Löfven har slagit fast att han inte kommer att regera vidare om budgeten faller. Han har dock inte velat gå in på vad som då skulle hända.

– Det beror helt på den situation som uppstår, men det är klart att en S-ledd regering och en socialdemokratisk statsminister inte kommer sitta och regera på någon annans budget, säger han.

ANNONS