Regeringen slarvar med jämställdheten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-08

Jämo: Jag skulle vilja se en bättring

Regeringen struntar i jämställdheten när de lägger sina förslag.

Därmed bryter de mot sina egna riktlinjer.

– Jag vill se en bättring, säger Jämo Anne-Marie Bergström till aftonbladet.se.

Anne-Marie Bergström, jämställdhetsombudsman.

I dag på internationella kvinnodagen talar partiledare och statsminister Fredrik Reinfeldt på moderaternas rikskonferens i Göteborg.

Han vill fortfarande inte kalla sig feminist, men frågor om mäns och kvinnors lika rättigheter har blivit allt viktigare för moderaterna - och för hela alliansregeringen.

”Beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv” skriver regeringen på sin hemsida.

Problemet är bara att de inte lever som de lär.

Analysen ska finnas med

Sedan årsskiftet har jämställdhetsombudsmannen, Jämo, svarat på åtta förslag och utredningar som kommit från regeringen. I hälften av fallen saknas ett jämställdhetsperspektiv. Så här kan det låta:

”Sammanfattningsvis har JämO svårt att ta ställning till förslagen i promemorian eftersom den saknar en analys ur ett könsperspektiv beträffande problembeskrivning och konsekvenserna av förslagen.” (Yttrande över ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning).

”JämO finner det anmärkningsvärt att ett förslag som syftar till ökad jämställdhet inte innehåller en analys av hur kvinnors och mäns villkor påverkas.” (Yttrande över jämställdhetsbonusen).

– Jämställdhetsperspektivet ska enligt regeringens egna direktiv finnas med i alla utredningar. Saknas det blir det svårt för oss att bedöma hur förslagen slår på jämställdhetsområdet, säger Jämo Anne-Marie Bergström.

Kan försämra jämställdheten

– I de remissvar jag varit med om att ta fram har analysen saknats. Det är beklagligt, jag skulle vilja se en bättring.

Jämo är också kritisk till flera av regeringens förslag och menar att de i själva verket kan försämra jämställdheten mellan män och kvinnor. Mest kritik får vårdnadsbidraget, som de kommuner som vill kan införa från den 1 juli i år. I grannländer där vårdnadsbidraget redan finns, som Norge och Finland, är det främst kvinnor som utnyttjat möjligheten att vara hemma mer med barnen.

– Det är svårt att se varför det skulle bli annorlunda i Sverige. Det leder till en minskad ekonomisk jämställdhet och minskad makt för kvinnor, säger Anne-Marie Bergström.

Risk för status quo

I samma paket som vårdnadsbidraget har regeringen också lagt förslaget om en jämställdhetsbonus. En bonus som ska gå till de föräldrar som delar så lika som möjligt på ledigheten med barnen. Jämo har svårt att bedöma förslaget - eftersom det saknar en jämställdhetsanalys. Dessutom befarar man att vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen kan ta ut varandra. Samma sak tror Roger Klinth, mansforskare vid Linköpings universitet.

– Medan jämställdhetsbonusen införs för att stärka kvinnors förankring i yrkeslivet så är det ganska uppenbart att vårdnadsbidraget kommer att motverka samma mål. När man gör båda delar blir det lätt status quo, säger Klinth till aftonbladet.se.

LO: Det mesta är negativt för jämställdheten

Landsorganisationen LO har nästan bara minus att komma med när de bedömer regeringens jämställdhetspolitik.

– Det mesta är negativt, säger Jenny Lindblad, jämställdhetsutredare på LO.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Det är bra att man anslår medel till bl a kvinnors organisering även om det inte väger upp de negativa konsekvenserna av regeringens övriga politik.

Vi är kritiska till förslaget att företag med färre än 25 anställda inte ska behöva göra en jämställdhetsplan.

Förändringarna av a-kassan drabbar kvinnor mest eftersom man måste jobba fler timmar nu än tidigare för att få rätt till a-kassa. Betydligt fler kvinnor än män arbetar deltid och får svårare att kvalificera sig.

Den sänkta ersättningsnivån i a-kassan kan på sikt pressa ner lönerna. Det drabbar kvinnor mer än män.

Vi är emot vårdnadsbidraget. Det kommer främst att utnyttjas av kvinnor som därmed får färre år på arbetsmarknaden.

Vi tycker att man skulle öka antalet månader som är vikta för respektive förälder istället att genomföra jämställhetsbonusen.

Många av regeringens förslag saknar en jämställdhetsanalys.

Den tidigare regeringens förslag om att stärka rätten till heltid finns inte längre med.

TCO: Förslagen saknar jämställdhetsperspektiv

Jämställdhetsbonusen är bra men vårdnadsbidraget är ett ”galet förslag” enligt Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare på tjänstemannaförbundet TCO.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Jämställdhetsbonusen är jättebra men det är synd att den har utformats som ett skatteavdrag. Man måste själv ansöka om pengarna och man får dem först i efterhand, det minskar viljan att utnyttja bonusen.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Regeringen fokuserar på våldet mot kvinnor. Där var s-regeringen ganska dålig.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Det är jättebra att just moderaterna har lyft fram jämställdheten i sitt handlingsprogram.

Regeringen är dålig på att göra analyser ur ett genusperspektiv innan de lägger sina förslag. Det visar sig bland annat i ändringarna av a-kassan och de nya sjukpenningsreglerna. De förändringarna drabbar i mycket högre grad kvinnor än män.

TCO är emot den nya diskrimineringslagen där Jämo slås ihop med de andra diskrimineringsombudsmännen till en enda myndighet.

TCO är också emot förslaget att lönekartläggningar på mindre företag bara ska behöva göras vart tredje år.

Vårdnadsbidraget är ett helt ”galet förslag” på 2000-talet. Vi befarar att det kan drabba utlandsfödda kvinnor. I Norge har man sett att bidraget utnyttjats mest av mammor till barn med utländsk bakgrund. Det riskerar också att ta pengar från förskolan och på så sätt försämra kvaliteten.

SACO: Brist på samlad strategi

Gott om förslag men oenigheten inom regeringen drar ner betyget på jämställdhetsområdet. Det säger Charlotta Krafft, samhällspolitisk utredare på akademikerförbundet SACO.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusRegeringen är skeptiskt till kvotering. Det tycker vi är bra. Jämställdhet är personligt, man kan inte ta ifrån människor det fria valet.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusDet kommer fler förslag på jämställdhetsområdet nu än när socialdemokraterna regerade. Det gäller även på tidigare tabubelagda områden, som införandet av skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Det råder full aktivitet, men frågan är vad det leder till på grund av brist på en samlad strategi. Jämställdhetsbonusen och vårdnadsbidraget drar till exempel åt helt olika håll. Alliansregeringens oenighet på jämställdhetsområdet gör att resultatet blir väldigt spretigt.

Saco säger nej till det frivilliga vårdnadsbidrag. Familjepolitiken ska inte avgöras av enskilda kommuner utan är enligt Saco en nationell angelägenhet.

Saco tycker det är bra att regeringen vill uppmuntra fler pappor att stanna hemma mer med barnen. Ändå säger de nej till förslaget om en jämställdhetsbonus eftersom de tycker att det är för komplicerat utformat.

I den nya diskrimineringslagstiftningen föreslår regeringen att det räcker för företag med upp till 25 anställda att göra lönekartläggning vart tredje år, mot som nu - varje år. Det är feltänkt, anser Saco. Kartläggningen ska göras i samband med att lönerna ses över, oavsett om det sker varje eller vart tredje år.

Fakta: Regeringens jämställdhetspolitik

En handlingsplan som ska motverka mäns våld mot kvinnor.

En handlingsplan som ska motverka prostitution och människohandel.

100 miljoner har avsatts för att främja kvinnliga företagare. Pengarna ska också gå till forskning om kvinnors företagande. En samlad strategi för jämställdhet på arbetsmarknaden och i näringslivet ska tas fram.

Regeringen ska ge stöd till jämställdhetsarbetet i landets kommuner och landsting.

En jämställdhetsbonus införs för att få fler pappor att stanna hemma med barnen. Ju mer föräldrarna delar lika på ledigheten, desto mer bonuspengar får de, max 3 000 kronor per månad.

Nästa år ska en barnomsorgspeng införas för att öka valfriheten i förskolan. Det ska också bli mer pedagogik i förskolan.

Ett forskningsprogram för kvinnors hälsa ska inledas.

Kultursektorn ska bli mer jämställd genom olika satsningar.

Kvinnors organisering i samhället ska stärkas.