Alliansen lägger stram skuggbudget

Publicerad 2014-11-10

Reinfeldt: Regeringen riskerar "rejäl kris"

Alliansen lägger en stram budget med 10 miljarder i reformer – vilket är mindre än regeringens 25 miljarder kronor.

Man kommer inte att bryta ut enstaka förslag från regeringens budget utan presenterar ett gemensamt samlat förslag.

Nu konstaterar ex-statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att regeringen står inför en "rejäl kris" om budgeten röstas ned.

Alliansen ger i dag vid en presskonferens om skuggbudgeten tydliga besked om att man inte gör allvar i hoten om att följa de rödgrönas exempel från i fjol: Man kommer inte att bryta ut enstaka förslag ur regeringens budget.

– Den viktiga skillnaden mellan oss och regeringen inte är den ena eller den andra detaljen, utan att helheten i regeringens budget riskerar att försvaga svensk ekonomi framöver. Vårt alternativ skulle göra Sverige starkare, säger Anna Kinberg Batra (M) till Aftonbladet.

Lika migrationspolitik "viktigt besked"

I stället lägger Alliansen fram ett helt eget budgetförslag som SD odelat kommer att ha att förålla sig till i budgetomröstningen som väntas ske 3 december.

– Det här innebär att beslutet verkligen ligger i Sverigedemokraternas hand: kommer regeringens budget gå igenom eller inte? kommenterar Aftonbladets politska kommentator Lena Mellin.

Och Alliansens migrationsbudget är i stort sett är densamma som regeringens.

50 miljoner personer är på flykt, tar Kinberg Batra upp inledningsvis i presskonferensen.

– Om flyktingströmmen ökar, ökar även utgifterna. Vi skiljer oss inte från regeringen i den bedömningen, säger hon.

Till Aftonbladet förtydligar hon:

– Jag tycker det är ett viktigt besked. Det är så att vi har en väldigt orolig omvärld och där ska vi ta vårt ansvar. Det är bra om vi är många som håller med om det.

Alliansen presenterar alltså inga nya satsningar på integration och migration trots att Migrationsverket har skrivit upp prognoserna.

– Vi gör samma bedömning som regeringen. Det vi hört från regeringen är att man möjligen får återkomma med senare behandlingar kommande år. Vi gör samma bedömning när det gäller kostnader på det här områdena. Däremot vill jag säga att vår viktigaste integrationspolitiska fråga är att vi är bättre på att skapa nya jobb. Att vi inte höjer avgifter och skatter för jobbskapande, säger Emil Källström (C) till Aftonbladet.

15 miljarder mindre än regeringen

Man tror på ökad export men fortfarande att en inhemsk konsumtion är viktigast för ekonomisk återhämtning.

Kinberg Batra beklagar regeringen lämnat överskottsmålet på 1 procent, något Alliansen siktar på att nå till 2018.

Alliansen lägger förslag om framför allt utbildning, jobb, upprustat försvar och valfrihet inom välfärden.

Totalt sett är budgeten på 10 miljarder kronor, vilket är mindre än regeringens 25 miljarder.

– Vi tar ansvar för vägen till balans och överskott. Vi lägger inte stora skattehöjningar på jobb och tillväxt som regeringen gör. De erkänner ju själva i sitt förslag att det riskera att dämpa sysselsättning och BNP. Det har Sverige inte råd med. 

"Ger inte SD inflytande"

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag uppgav tidigare i morse att Alliansen inte sneglat på Sverigedemokraterna när de utformat sin budgetmotion.

– Vi går fram med den politik vi tror är bäst för Sverige. När man menar allvar med att inte ge Sverigedemokraterna inflytande ska vi heller inte anpassa vår politik efter det partiet, säger han till TT.

Vad är er plan om SD väljer att rösta på er budget?

– Då är det ett problem närmast för Stefan Löfven som gått till val på sina förslag, han leder en historiskt svag regering och han har nu ansvar för att hans budget ska genomföras. 

Men har ni inte diskuterat möjligheten att SD kan komma att rösta på er budget?

– Nej, det är upp till Löfven. Det vi har ansvar för är att lägga vårt förslag på riksdagens bord. Det har vi gjort i dag.

"Regeringens politik hotar tillväxt"

Alliansen anser att regerings politik hotar att pressa fler ut i arbetslöshet.

– Vi har en historiskt svag regering som lägger fram en politik som den själv medger kan dämpa tillväxten, säger Anna Kinberg Batra.

Man vill också förstärka jobbtillväxten och menar att vägen till ökad sysselsättning går genom skolan. År 2020 skulle fler än fem miljoner ha ett jobb att gå till, med alliansens politik, skriver talespersonerna.

Slutligen vill man investera i infrastruktur och bostäder för att knyta ihop Sverige. Man vill bland annat satsa på en stambana för höghastighetståg.

Före detta statsminister, M-ledaren Fredrik Reinfeldt vill inte spekulera i hur SD kommer att rösta om budgeten i riksdagen senare i år, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg, rapporterar TT.

Han konstaterar också att Sverige står inför en "rejäl kris" om regeringens budget inte går igenom.

Aftonbladet får några kommentarer från Reinfeldt i London:

Som budgetprocessen är i riksdagen nu, så kan vi komma i ett läge där SD kan få besluta, där det blir kaos och nyval, hur ser du då på att alliansen och moderaterna står utan ett klart ledarskap?

– Jag håller inte med om det. Det finns en väldigt ordnad process för att Moderaterna nu är i färd med att arbeta fram förslag på en ny partiordförande och man kan inte bygga den här typen av struktur och förändringar på spekulationer utan man får ta in det som händer och i så fall hantera det.

Hur ser du på att vara här när alliansen presenterar sitt budgetförslag?

– Det känns väldigt bra att vara här, för det är en väldigt viktig konferens och jag har väldigt nära under många år följt brittisk politik och det är väldigt viktigt att vara här och påverka en mer proeuropeisk agenda inför vad som inom ett par år kan komma att vara en väldigt viktig folkomröstning.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppger till TT att regeringen inte kommer regera vidare med Alliansens budget. Men exakt vad som skulle ske då vill han inte gå in på.

– Det är så här, att vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget. Det kommer vi inte att göra. Det är det som SD då får ta ställning till. Och det är det som svenska folket måste få höra: Vad är det som står på spel?