Kvinna skulle få hjälp mot missbruk – dog på boende

Publicerad 2014-11-07

Källa: Personalen gjorde ingenting

Stödboendet Magnolia i Örebro.

På stödboendet Magnolia i Örebro skulle den 22-åriga kvinnan få stöd att komma ur sitt narkotikamissbruk.

Men när andra boende slog larm en kväll om att kvinnan var påverkad av droger – så lät personalen det bero till nästa dag.

Då var kvinnan död.

SVT:s "Uppdrag Granskning” berättade i onsdags om Leon, 21. I väntan på att få komma till ett behandlingshem för sitt drogmissbruk placerades han av Stockholms kommun på stödboendet Skarpnäck Care Herrgården.

Där kunde han – utan att personalen märkte något – fortsätta sitt missbruk. Tillsyn skedde endast en gång per dygn.

I början av januari hittades Leon död i en överdos på boendet.

Men Leon är inte den enda som dött på ett så kallat stödboende.

I slutet av september dog en 22-årig kvinna på stödboendet Magnolia i Örebro. Det har plats för sex kvinnor med missbruksproblematik och drivs av kamratföreningen Fenix019.

”Har gjort Lex Sarah-anmälan”

Den 22-åriga kvinnan var där frivilligt. Socialtjänsten i Örebro kommun betalade platsen. Men den 30 september klockan sju på morgonen hittades hon död på sitt rum.

– Vi har gjort en Lex Sarah-anmälan och kan inte uttala oss innan den är klar, säger Peter Holmqvist, verksamhetsansvarig på Fenix019.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver föreningens ordförande Mikael Österberg om vad som hände kvällen innan den 22-åriga kvinnan hittades död.

• Att nattpersonalen hade fått höra av andra boende att den 22-åriga kvinnan hade tagit droger.

• Att nattpersonalen hade ringt sin chef som beslutat att urinprov skulle tas och att "vidare åtgärder i fallet skulle utredas" – men först morgonen därpå. Skälet till att avvakta var att den 22-åriga kvinnan hade gått och lagt sig.

”De gjorde ingenting”

I kamratföreningen Fenix019 är upprördheten stor över personalens agerande.

– De gjorde ingenting. Personalen hade kunnat gå en trappa upp, kollat hur hon mådde, ringt ambulansen som skulle ha kört henne till sjukhus, säger en källa till Aftonbladet.

– Vi i kamratföreningen vill ju ha klarhet i det här. Inga droger ska finnas i huset. Personalen försökte mörka, skyllde dödsfallet på allt möjligt. De ville att vi skulle hålla käften. Men det här är en försummelse.

Magnolia har fyra anställda på rullande schema, dygnet runt. De boende erbjuds, enligt hemsidan för Fenix019, "ett skyddat och strukturerat boende i hemmiljö". Alla som jobbar på boendena har erfarenhet av kriminalitet och missbruk och "vet vad som krävs för att lyckas bryta med det här livet".

Ingen brottsmisstanke

Anhöriga till den döda kvinnan polisanmälde personalen för tjänstefel, men ärendet är nedlagt.

– Det kan inte vara frågan om tjänstefel eftersom boendet inte är att jämföra med myndighetsutövning. Så någon brottsmisstanke finns inte, säger Peter Springare, förundersökningsledare vid polisen i Örebro.

Vad som orsakade den 22-åriga kvinnans död är dock inte fastställt än – om det berodde på narkotika eller något annat.

– Det brukar som regel ta minst två månader innan rättsmedicin lämnar sitt slutgiltiga besked, säger poliskommissarie Jonas Rydén.

Socialtjänsten i Örebro kommun beviljade boendet för den 22-åriga kvinnan.

Vilket ansvar har ni för det som hände henne på boendet?

– Vårt konkreta ansvar är att följa upp beslutet. Vi kommer att följa IVO:s utredning och vad de kommer fram till. Det är väldigt tragiskt när sådant här inträffar. Det var ju inte detta som klienten hade tänkt sig, säger Susanne Bergström, socialchef.

Örebro kommun har flera klienter placerade på boendet och betalar årligen 450 000 kronor till Fenix019.

– Vi avvaktar IVO:s utlåtande. Om det framkommer väldigt stark kritik från IVO så får vi fundera över hur vårt åtagande ser ut i framtiden, säger Susanne Bergström.