Busschaufförer fick förnedrande meddelande

Publicerad 2014-10-29

”Får man bjuda negern på lite kuk efter avslutat körpass?”

Det meddelandet fick Arrivas busschaufförer i norra Stockholm i går.

– Förutom detta grovt rasistiska så kom ytterligare tre meddelanden under gårdagen, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Meddelandet skickades ut till chaufförerna vid 19-tiden i går kväll. På displayen i förarhytten går det ut information från bussbolagets trafikledning till chauffören om eventuella trafikolyckor eller köer.

Meddelandet som gick ut i bussen som kördes ut från Råstagaraget i Sundbyberg i går var av helt annan karaktär, skriver Expressen.

”Får man bjuda negern på lite kuk efter avslutat körpass?”

Många busschaufförer tog illa vid sig av det grova meddelandet.

– Jag tycker det är förnedrande. Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger en busschaufför till Expressen.

SL: "Ett dataintrång"

På onsdagseftermiddagen har SL, som är huvudman för trafiken, inlett en utredning.

– Förutom det grovt rasistiska så kom ytterligare tre falska trafikmeddelan i går, säger Jesper Pettersson, pressekreterare.

Han berättar att inte bara Arriva, utan även Keolis som kör bussar i Stockholms innerstad, har drabbats.

– Det är uppenbart så att det är någon som inte jobbar på trafikledningen som skickar meddelanden, säger han.

Nu kommer SL polisanmäla meddelandena, men har också inlett en egen utredning.

– Vi ser det som en form av dataintrång.

Han berättar att trafikledningssystemet används av många och är öppet till sin natur.

– Någon har missbrukat det. Vi har många personer kan de här systemen som just nu håller på att titta på möjliga förklaringar till vad som har skett, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Polisanmäler händelsen

Bussbolaget Arriva bekräftar att ett meddelande med opassande innehåll gått ut i i bussarna i går kväll.

– Det här är förstås oacceptabelt. Det är förfärligt, självklart ska inte det här förekomma. Det är ingen värdering som delas av företagsledningen eller andra på Arriva. Vi tar kraftfullt avstånd från det som inträffat, säger bussbolagets kommunikationsdirektör Tomas Hedenius till Aftonbladet.

Enligt Hedenius har något liknande aldrig inträffat i bolaget tidigare.

Arrivas säkerhetsavdelning har sedan i går kväll påbörjat en utredning för att undersöka händelsen. Företaget har på morgonen polisanmält händelsen.

– Vi tycker att det är en så pass allvarlig händelse och vi ser allvarligt på den. Och det är särskilt ur förarnas perspektiv som vi vill att polisen utreder frågan. Sedan pågår vår egen utredning i alla fall, säger Hedenius.

Möte hålls i dag

Hur många bussar och chaufförer som nåddes av meddelandet har bolaget ingen information om.

– Vi börjar få en klar uppfattning om omfattningen men det är ingenting vi vill bekräfta i nuläget. Nu tittar vi på vilka bussar som fått meddelandet och vilka förare som har drabbats. Förarna är viktigast, de som är drabbade vill vi gärna prata med för att få deras syn på saken, säger Hedenius.

Under dagen kommer Arriva att hålla ett möte för de anställda.

–  I dag kommer det att hållas en arbetsplatsträff och alla förare är välkomna att komma med de frågor och funderingar som de har så att de kan ventilera sin oro, säger Hedenius.

”Oerhört allvarligt”

Arriva kör busstrafiken på uppdrag av SL och trafikhuvudmannen ser allvarligt på händelsen.

– Vi ser oerhört allvarligt på sådana här händelser. Vi har kontaktar dem nu på morgonen för att fråga hur man jobbar och vilka åtgärder man vidtar, säger Bengt Stenberg, vid SL:s pressjour till Aftonbladet.

– Det är viktigt att både anställda och resenärer inte känner sig kränkta i trafik av någon som helst anledning. Det är klart att vi ligger på i de här lägena för att se till att de skruva till sina rutiner.

ANNONS