Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Solfläcken som kan orsaka strömkaos – eller norrsken

Publicerad 2014-10-27

Även solen har fläckar.

Till exempel gigantiska AR 12192.

Som i bästa fall kan ge oss extra mycket norrsken - i värsta fall enorma strömavbrott.

Solfläckar är områden på solens yta som framträder som mörka. De är tusentals grader kallare än sin omgivning och centrum för enorm aktivitet.

Nu är solfläcken som går under namnet AR 12192 riktad mot jorden.

Fläcken är den största som pekat mot vår planet på 24 år och har en diameter på 128 000 kilometer – tio gånger längre än jordens, enligt Nasa.

Områdets aktivitet kan skapa stora explosioner på stjärnans yta. Det kan i sin tur orsaka solstormar – elektromagnetiska fält som kastas i hög hastighet mot jorden.

Kan störa ut gps

Nasa har redan uppmätt flera solstormar av varierande styrka i samband med AR 12192.

– Solstormar är kraftfulla explosioner av strålning. Skadlig strålning kan inte ta sig genom jordens atmosfär och påverka människor på marken men det kan, om de är tillräckligt kraftfulla, störa gps och kommunikationssignaler, säger Karen Fox, talesperson vid Nasa, enligt Space.com.

Magnar Gullikstad Johnsen vid Tromsø Geofysiske Observatorium säger att den nuvarande aktiviteten på solen i värsta fall kan orsaka massiva strömavbrott på jorden. I mars 1989 slogs strömförsörjningen ut i hela Quebecregionen i Kanada av en solstorm.

Stort utbrott

– I förra veckan slog ett kraftigt norrsken ut kompassen här på centret. Om det blir utbredda utbrott på solen kan det få konsekvenser som vi såg i Quebec, säger han enligt norska Verdens Gang.

Men i bästa fall bjuder himlen i stället på enorma skådespel tack vare AR 12192:s aktivitet.

– Nu när den är riktad mot jorden och får den utbrott kan vi förvänta oss det största norrskensutbrottet sedan 1989, säger Magnar Gullikstad Johnsen.

Krisinformation.se står det att det i ”extrema fall kan solstormar orsaka störningar i elförsörjning, elektroniska kommunikationer och orsaka problem för tåg- och flygtrafik”.

Niklas Eriksson