Regeringen presenterar jobbsatsning

Publicerad 2014-10-22

Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) presenterade regeringens nya jobbsatsning vid en presskonferens på Rosenbad under onsdagen.

Regeringen viker 7,7 miljarder nästa år för att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

Satsningen innehåller allt i från utbildning, infrastruktur, ungdomsjobb och ökad export.

– Nu börjar matchen mot en mycket lägre arbetslöshet, säger statsminister Stefan Löfven.

Vid en presskonferens på Rosenbad presenterade Stefan Löfven (S) och Miljöpartiets språkrör, miljöminister Åsa Romson, regeringens nya jobbsatsning.

Den kommer att finnas med i budgeten som presenteras i sin helhet i morgon.

Förslagen för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet har även stöd av Vänsterpartiet.

"Ett paradigmskifte"

Stefan Löfven menade att satsningen innebär startskottet mot en mycket lägre arbetslöshet.

– Det här innebär ett paradigmskifte i svensk jobbpolitik därför att vi kommer nu sätta in kraftiga insatser där de behövs. Det innebär bland annat att ungdomar inte ska fastna i arbetslöshet, säger han.

– Svensk jobbpolitik ska inte längre stavas utförsäkringar, a-kassesänkningar eller Fas 3, den ska kännetecknas av utbildning, innovation och investeringar och den ska lägga grunden för en hållbar tillväxt. Det här ska säkra svensk välfärd i framtiden.

Satsar på landsbygd

Miljöminister Åsa Romson framhöll bland annat att regeringen i satsningen för fler jobb också viker pengar till landsbygden.

– Vi satsar på landsbygden och att hela Sverige ska leva. Det kräver att vi också satsar på service och bredband på landsbygden, säger hon.

– Inom ramen för landsbygdsprogrammet ska boende, företagare, lokaler, föreningsgrupper kunna få stöd och ersättning för insatser som syftar till att stärka utvecklingen på landsbygden.

Stefan Löfven framhöll att regeringens jobbmål både handlar om att få fler i arbete och att också öka andelen arbetade timmar i ekonomin.

– Vi har olika reformer för det, det handlar om framtidsinvesteringar, att se till att öka efterfrågan på arbetskraft och en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Bankskatt

Under förmiddagen stod det också klart att regeringen går fram med sitt tidigare förslag om en särskild skatt för bankerna.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) avslöjade för ETC att bankskatten som ska dra in fyra miljarder kommer att finnas med i budgeten i morgon.