Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ebolalarm på Arlanda

Uppdaterad 2014-10-20 | Publicerad 2014-10-19

En sjuk man anlände med flyg till Arlanda i går eftermiddag och kan vara smittad av ebola.

Han har förts till högisoleringsenhetpå Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Men det finns ännu inget besked om mannen verkligen bär på smittan.

Det var under eftermiddagen som mannen anlände till Arlanda med flyg från Mellanöstern. Personal vid polisens tullregistrering observerade att han verkade må dåligt, berättar Ulf Wallin, Swedavias pressinformatör.

– Ingen av de inblandade gör i nuläget bedömningen att det är ebola, det kan vara vad som helst. Men vi tar det säkra före det osäkra, säger han.

Väntar på provsvar

Stockholms läns landstings smittskyddsvård kopplades in, som bedömde att mannen skulle föras till högisoleringsenheten på Karolinska universitetssjukhuset för att undersöks av läkare. Först då kan det konstateras om det rör sig om ett misstänkt fall av ebola.

– Vi har väldigt låga trösklar för att agera, även på en liten misstanke, säger Helena Hervius Askling, jourhavande smittskyddsläkare i Stockholms län.

Prover har tagits på mannen och något analyssvar är på måndagsmorgonen ännu inte klart.

– Vi väntar på provsvaret och vi bör ha svaret inom ett dygn. Men det kommer troligen att gå fortare än så, säger Erik Berglund, pressekreterare vid Stockholm läns landsting till Aftonbladet.

Det finns på morgonen inga uppgifter om mannens tillstånd.

Kvar på Arlanda – timmar efter larmet

Tidigare på söndagskvällen rapporterades att mannen förts till högisoleringsenheten. Men enligt uppgifter till Aftonbladet hade mannen vid 22.30-tiden ännu inte lämnat Arlanda.

– Ja, det stämmer, säger Anna Nergårdh, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Varför hålls mannen fortfarande kvar?

– Ett antal steg ska förberedes för att säkra ett säkert omhändertagande, inte minst på infektionskliniken. Personen ska vårdas på rätt typ av vårdsal med rätt utrustning och detta ska hinnas förberedas på ett bra sätt. Fram till att hela kedjan är genomförd hålls personen isolerad på platsen den befunnit sig på.

Kan det vara så att en ledig plats saknas på högisoleringsenheten?

– Detaljuppgifterna har jag inte, informationen jag fått är att man förbereder transporten. Jag känner mig övertygad om att det sker på rätt sätt, säger Anna Nergårdh strax efter klockan 22.30.

Vid 23-tiden uppgavs mannen ha lämnat flygplatsen i ambulans och befinner sig på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

"Publik miljö"

Sjukvårdspersonal i skyddskläder har deltagit i insatsen, som inledningsvis var placerad i anslutning till ankomsthallen och synlig för andra resenärer.

– Det är läskigt om ebola redan kommit hit. Den tar sig hit med flyg, det är ju så det sprider sig, säger en person som vill vara anonym.

Om ett misstänkt sjukdomsfall upptäcks redan i flygplanet, förflyttas aldrig den sjuke till flygplatsen utan undersöks ombord.

– I det här fallet upptäckes att mannen var sjuk först efter att han klivit av. Därför blev insatsen i en publik miljö, säger Ulf Wallin.

Även polisen och räddningstjänsten biträdde och agerade utifrån direktiv från smittskydsläkaren.

– Vid dessa tillfällen avgör smittskyddsläkaren vilka åtgärder som ska vidtas, säger Lars Byström, pressinformatör vid polisen i Stockholms län.

Anlände med flyg från Mellanöstern

Mannen kom med ett plan från Mellanöstern, men resan kan ha startat i Afrika.

– Han har lämnat olika uppgifter och det var svårt att få klarhet i exakt var han startat. Det kan ha varit i Afrika men han var mycket tydlig med att han inte varit i något av de smittdrabbade länderna. Vi har inga direktflygningar från de västafrikanska länder där ebolasmittan finns, säger Ulf Wallin.

Han kallar läget, efter flera larm om att ebola spridits från Afrika till omvärlden, "uppskärrat".

"Vi har hög beredskap"

– Vi informerar vår personal och jobbar tätt med Socialstyrelsen, men manar till lugn, säger Ulf Wallin.

Agerar ni för lätt?

– Det har jag ingen åsikt om. Bedömningen görs att det är bättre att agera en gång för mycket, än en gång för lite, och det tycker jag är rätt att göra, säger Ulf Wallin.

Oavsett om söndagens incident rör sig om ett misstänkt fall av ebola, vad kan ni lära er av insatsen?

– Det visar att vi har hög beredskap, säger Ulf Wallin.

Hittills – bara negativa svar

Prover på personer som kan ha ebola skickas till Folkhälsomyndigheten för analys. Myndigheten har i år fått in tio svenska prover.

– Samtliga har varit negativa, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

På söndagskvällen var det ännu inte utrett om mannen är misstänkt smittad av ebola. Ett provsvar har Om det skulle visa sig vara så, kan det bli aktuellt att spåra de människor som mannen varit i kontakt med.

– Det är Stockholms läns landsting som gör en bedömning om det behövs en smittspårning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

FOTNOT: I en tidigare version av texten uppgav Swedavias pressinformatör att mannen kräktes. Under söndagsnatten rättade han sina egna uppgifter och berättade att mannen hade blött näsblod. ”Ett missförstånd”, var pressinformatörens förklaring till varför de tidigare uppgett något annat.