Stressforskaren: ”Kan ta lång tid innan man är helt okej”

Publicerad 2014-10-17

SD-ledaren Jimmie Åkesson är utbränd och sjukskriven på obestämd tid.

Här svarar stressforskaren Aleksander Perski på sex frågor om syndromet.

– Höga krav i kombination med maktlöshet, frånvaro av socialt stöd och problem med sömn och återhämtning leder till utbrändhet, säger han.

Aleksander Perski

Vad beror utbrändhet på?

– Det beror på att man har ansträngt sig för mycket och vilat och sovit för lite, säger Aleksander Perski, docent i medicinsk psykologi vid Stockholms universitet.

Vilka symtom är vanliga vid utbrändhet?

– Det vanliga är sömnstörningar, att man har svårt att somna, att man vaknar för tidigt, mardrömmar, oregelbunden sömn och så vidare. Dessutom är det vanligt med trötthet under dagen, att man vaknar trött även om man har sovit. Den här tröttheten kan så småningom bli väldigt allvarlig, det vill säga att man inte orkar någonting.

– Det finns också något man kan kalla emotionell trötthet, man orkar inte med folk: familj, medarbetare, klienter och så vidare. Antingen är det massor av okoordinerade tankar i huvudet, eller tvärtom helt tomt, inga drömmar, inga tankar. Man är dålig på koncentration, att ta beslut och så. Man kan bli ganska ledsen, nedstämd och ångestfylld eller arg och irriterad.

– Slutligen kan man få information från kroppen om att man är överaktiverad: problem med hjärta, andning, muskelstörningar, mag- och tarmproblem och så vidare.

Vilka drabbas?

– Det är oftast kvinnor kring 40, mellan 35 och 45.

Är personer med ledarpositioner och mycket ansvar överrepresenterade?

– Vanligtvis mår personer i höga positioner väldigt bra och är väldigt friska. Vi tål höga krav om vi sover bra och om vi upplever att vi har makt över våra liv och inte känner oss ensamma, att vi har mycket socialt stöd. Men höga krav i kombination med maktlöshet, frånvaro av socialt stöd och problem med sömn och återhämtning leder till utbrändhet.

Riskerar man bestående men efter att ha varit utbränd?

– Inte riktigt, men däremot kan det ta ganska lång tid innan man är helt okej. Våra lite yngre patienter brukar återkomma till arbetslivet efter tre till sex månader, men man kan ha en del problem med hur huvudet fungerar längre än så.

Vad kan hända om man inte säger stopp i tid?

– Man kan hamna i det vi kallar utmattningssyndrom, det är en ganska tuff sjukdom eftersom man känner sig så utslagen. Det klokaste är att agera i tid. Om man har allvarliga sömnsvårigheter kombinerat med dagtrötthet, då gäller det att verkligen fundera över var man har hamnat någonstans.